Menu Zavřít

Ortel padne do srpna

12. 3. 2007
Autor: Euro.cz

PŘECHOD NA EURO Ministr financí Miroslav Kalousek ještě před nedávnem tvrdil, že Česko na euro přejde 1. ledna 2012. Dnes připouští i pozdější datum. Definitivně se o přijetí společné měny rozhodne do letošního srpna. Do konce letošního srpna by mělo být jasné, od kdy se v České republice začne platit eurem.

PŘECHOD NA EURO Ministr financí Miroslav Kalousek ještě před nedávnem tvrdil, že Česko na euro přejde 1. ledna 2012. Dnes připouští i pozdější datum. Definitivně se o přijetí společné měny rozhodne do letošního srpna.

Do konce letošního srpna by mělo být jasné, od kdy se v České republice začne platit eurem. Vyplývá to z Národního plánu zavedení eura, který by měla vláda dostat na stůl tento měsíc. Materiál získal týdeník Profit k prostudování. Dokument koncem února schválila národní koordinační skupina, v níž zasedají zástupci všech zainteresovaných ministerstev a České národní banky (ČNB). Původní termín přijetí společné evropské měny - leden roku 2010 vláda svým rozhodnutím již loni zrušila.

ROK 2012 UŽ NENÍ DOGMA Silným odpůrcem stanovení konkrétního data zavedení společné měny však stále zůstává centrální banka. „Pouhé stanovování termínů bez zohlednění skutečných potřeb a možností ekonomiky by mohlo výrazně snížit věrohodnost nové české strategie přijetí eura i celé hospodářské politiky,“ prohlásil ve svém komentáři člen bankovní rady ČNB Vladimír Tomšík. Podle něho je nutné především provést potřebné ekonomické reformy, které pomohou zvýšit efektivitu a konkurenceschopnost české ekonomiky. Za základní bariéru pro dlouhodobě udržitelný hospodářský vývoj a vstup do eurozóny označil deficit veřejných financí. Ministerstvo financí tvrdí, že plán na zavedení eura je připraven tak, aby odpovídal již dříve stanovenámu datu, tedy roku 2012. Nicméně na 1. lednu 2012 již ministerstvo netrvá. Šéf rezortu Miroslav Kalousek při projednávání dokumentu uvedl, že by sice byl raději, kdyby Česko euro přijalo v roce 2012, ale je otevřen diskuzím i o pozdějším termínu. „Pokud vláda nastaví jízdní řád reforem, a ty se zohlední v revizi strategie přijetí eura, pak by i centrální banka v druhé polovině roku měla být vstřícná k dohodě o konkrétním termínu přijetí eura,“ říká koordinátor pro zavedení eura Petr Očko. JDE PŘEDEVŠÍM O POCIT Za jedno z největších rizik souvisejících s přechodem na euro považuje národní plán zvýšení cen. Přesněji řečeno pocit občanů, že je s příchodem společné měny čeká zdražování. Tyto obavy měli lidé ve většině zemí, které euro již zavedly v roce 2002. Ve skutečnosti ale nárůst cen nebyl tak výrazný. V inkriminovaném roce inflace v eurozóně dosáhla 2,5 procenta. Ekonomicky důvod pro zvyšování cen při zavedení nové měny tedy není. Pouze v některých odvětvích služeb v oborech s malou konkurencí může dojít k úrčitému výkyvu. Neodůvodněnému zdražování chce národní plán zabránit povinným duálním uváděním cen zboží pět až šest měsíců před zavedením eura a rok poté. Částky v eurech a zároveň v korunách budou po určitý čas také na výpisech z účtů, výplatních páskách, fakturách, ale i daňových přiznáních za rok předcházející roku zavedení eura. Původní čísla účtů klientů bank budou zachována. EUROBANKOVKY BUDOU, ALE AŽ NA POSLEDNÍ CHVÍLI

Jak to bude s novými bankovkami a mincemi? Ty české byly tištěny a raženy v Česku a jejich oběh přísně střežen zrakem centrální banky. Naproti tomu eurobankovky si Česká republika půjčí.

„Novou měnu pak ČNB poskytne komerčním bankám formou zápůjčky, a to až tři měsíce před přijetím eura,“ doporučuje národní plán. Banky protihodnotu zapůjčené euroměny zajistí odpovídající zástavou. Nefinančnímu sektoru, tedy obchodům, provozovatelům bankomatů a podobně budou moci podle národního plánu banky poskytnout novou měnu až měsíc před přijetím eura.

Teprve ve stejném termínu bude možné začít i s ražbou euromincí. Ta je v kompetenci každé členské země eurozóny. Za ražbu „českých“ eur, jejichž rubová strana bude mít národní podobu, bude zodpovědna centrální banka. Výrobce mincí má být vybrán na základě veřejné zakázky.

S ohledem na to, že na ražbu mincí bude pouze půl roku, bude jejich výroba pravděpodobně rozdělena mezi více výrobců. Podle expertních odhadů bude pro výměnu hotovostí nutno zajistit 230 až 250 milionů kusů bankovek a zhruba jednu miliardu kusů mincí. Současně bude třeba stáhnout z oběhu 300 milionů stávajících bankovek a 800 milionů mincí.

PŘÍSNĚ STŘEŽENÉ VÁNOCE

Vánoce před rokem, v němž Česká republika přijme euro, budou zřejmě nejstřeženější od počátku nového tisíciletí. V tomto období totiž bude zapotřebí provést transport starých a nových bankovek z bank k obchodníkům, bude zapotřebí zásobit novou měnou bankomaty a další automaty (nyní jsou v Česku tři tisíce bankomatů). Lze očekávat, že banky i vládní instituce budou občanům doporučovat uložit si všechny postradatelné úspory v korunách do bank, a vyzvednout si je až v lednu v eurech. Konverze české měny by měla být podle plánu bezplatná.

BRAND24

Národní plán přijetí eura předpokládá, že bude nutné, aby banky spolupracovaly s policií, s bezpečnostními agenturami a v případě potřeby i s armádou. Plánuje se rovněž využití spolupráce zpravodajských služeb. Likvidaci české měny bude kontrolovat opět ČNB.

Eurobankovky si Česká republika půjčí. Ražbu mincí zajistí Česká národní banka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).