Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Technologie ARISTON pomohou v Grónsku rozkrýt globální oteplování

Společnost Ariston zůstává věrná svému cíli přinášet pohodlí každému a oznámila úspěšné…

Jak si připomenout 100. výročí založení Československé republiky? Svatováclavským dukátem!

Právě dnes slavíme snad nejvýznamnější výročí, jaké naše republika dosud zažila. Je jím…

Zbrojaři mají pomocníka na ministerstvu obrany. Už čtvrtý rok

Firmám podává pomocnou ruku odboru průmyslové spolupráce. Jeho úkolem je, aby se české…

Ořízněte hlavu, zapalte patu

09. června 2008, 00:00 - Tomáš Stingl
09. června 2008, 00:00

Kouření doutníku je takřka posvátný obřad a naučit se správné postupy tohoto tabákového rituálu, to je podle odborníků škola na mnoho lekcí.

Zde je jen pár nejzákladnějších tipů.

Základem dobrého požitku je samozřejmě už výběr toho správného doutníku. Univerzální doporučení neexistuje, pochopitelně záleží na chuťových preferencích každého kuřáka. Je ale několik objektivních rysů, podle nichž lze rozpoznat kvalitní a méně kvalitní doutníky. Ty dobré musejí především dobře hořet. Okraj oharku má postupovat plynule a rovnoměrně, popel by měl být pravidelně rozvrstven. Všímejte si kvality krycího listu, který tvoří svrchní obal doutníku a je tím nejvzácnějším tabákovým listem. Nezapomínejte, že víc než samotný doutník toho může prozradit dým.

Jak kuřáckou kratochvíli začít? Nejprve musíte doutník oříznout. Uzavřenému konci se říká hlava a na ní je čepička. Právě tu musíte odstranit gilotinkou nebo propíchnout speciálním důlčíkem. Tím zajistíte dobrý tah doutníku.

Zapalujte ho teplotou, nikoliv ohněm. Nejlépe se k zapalování hodí plynový zapalovač. Můžete také použít zápalku, ale nejprve ji nechte na moment hořet, ať vyprchá závan síry. Při zapalování doutník pomalu otáčejte, dokud se jeho pata nezapálí a nezačne se zahřívat i náplň. Odborníci nedoporučují zapalovat svíčkou, protože ta pohltí většinu voňavého dýmu.

Samotné kouření vyžaduje klid a čas. Soustřeďte se zejména na dým, protože ten jest hlavním požitkem, nikoliv doutník samotný. Je běžné, že havano se nevykouří na jeden zátah, ale že se k němu kuřák vrátí později. Pro kvalitní uskladnění doutníků je nezbytné použít schránku zvanou humidor, ve které je zajištěna ta správná vlhkost vzduchu.


Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Finance
Jak prodat byt co nejdráže? Nepodceňujete profesionální fotky a home staging
Bez imunity nepřežijeme, proto si ji hýčkejme
Zpřísnění podmínek pro hypotéky se může dotknout i refinancování
Svátek Všech Svatých a Dušičky, aneb proč to není státní svátek?
Kdy budou dokončeny opravy na dálnicích?
Auta
Fungují u nás správně dobíjecí stanice? Česká obchodní…
Mlhovkáři, nízké slunce, námraza… Jste připraveni na podzimní nástrahy silnic?
Sedm užitečných prvků výbavy moderních aut, které nikdo nepoužívá
Spoluzakladatel Škody Václav Klement se narodil přesně před 150 lety
Nová Panamera konečně dostala verzi GTS. Nabídne 460 koní a sportovnější podvozek
Technologie
Pro iPady vyjde Photoshop CC, který se vyrovná verzi pro tradiční počítače
Huawei Mate 20 Pro: nejočekávanější smartphone je plný překvapení (video)
Chystá se nový formát SD karet pro smartphony. NM Card bude stejně velké jako nanoSIM
Palm se vrací s prťavým smartphonem, který má jedno velké ALE
Přehled: Kdy budou dokončeny opravy na dálnicích?
Hry pro příležitostné hráče