Menu Zavřít

Opět bez tendru

25. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Ministerstvo obrany Mgr.

BRAND24

Náměstek ministryně obrany Martin Barták podepsal se společností EADS-CASA memorandum, na jehož základě má vzniknout smlouva o výměně pěti armádních bitevníků L-159 za jeden transportní letoun C-295M a odkoupení dalších tří letounů tohoto typu. Zprostředkovatelem obchodu má být Omnipol. Italská Alenia Aeronautica, pro jejíž vojenské dopravní stroje C-27J Spartan se v Aeru Vodochody vyrábějí střední části křídel, upozornila na to, že ministerstvo nepostupuje transparentně a vyhýbá se výběrovému řízení.
Generální štáb s pořízením španělských letadel dlouhodobě nesouhlasí, protože letadlo nesplňuje požadavky armády. Proti tomuto projektu se interně vyjádřili jak současný náčelník generálního štábu Vlastimil Picek, tak už i jeho předchůdce Pavel Štefka. Podle časopisu Jane's (Defence) kritizoval nevýhodnost obchodu také generál Ivo Zbořil, který hodnotil jednotlivé konkurenční letouny pro generální štáb i ministerstvo. Shodují se na tom, že letadlo není pro transportní letectvo české armády vhodné. Nevyhovuje, pokud jde o užitečné zatížení, požadavky na dolet a nevejdou se do něj plně naložené standardizované palety NATO o váze 4,6 tuny. Podle parametrů CASA může letoun C-295M ze současné výzbroje do zahraničních misí přepravit jedno lehce obrněné Iveco LMV nebo dva nepancéřované landrovery.
V Bartákově memorandu je zakotvena opce pro EADS-CASA na dalších pět nadbytečných letounů L-159 a pro resort obrany opce na dva stroje C-295M, které by mohly být nahrazeny opcí na transportní Airbus 400 Military, který se ještě nevyrábí, ale jehož cena se odhaduje na 120 milionů eur.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).