Menu Zavřít

Operátor O2 díky televizi zvýšil zisk na 4,2 miliardy

21. 11. 2018
Autor: O2

Telekomunikační firma O2 zvýšila za tři čtvrtletí meziročně čistý zisk o 2,5 procenta na 4,22 miliardy korun. Celkové konsolidované provozní výnosy se zvýšily o jedno procento na 28,21 miliardy korun. Za růstem stojí mimo jiné zvýšení počtu uživatelů televizní služby O2 TV. Majoritním vlastníkem O2 je s více než 80 procenty investiční skupina PPF.

Počet mobilních uživatelů se meziročně zvýšil o 1,9 procenta na 5,01 milionu, z toho 3,54 milionu tvořili smluvní zákazníci. Počet pevných internetových linek xDSL naopak klesl o 42 tisíc na 700 tisíc.

Výnosy mobilního segmentu vzrostly o 1,8 procenta na 15,08 miliardy korun i přes negativní dopad evropské regulace roamingu a pokračující pokles hlasových výnosů a výnosů ze SMS a MMS. Byly kompenzovány nárůstem výnosů z mobilních dat, finančních služeb a z prodeje zařízení. Výnosy v segmentu pevných linek se snížily o tři procenta 7,77 miliardy korun kvůli poklesu příjmů z tradičních hlasových a datových služeb. Počet zákazníků digitální televize O2 TV využívajících některý z měsíčních tarifů M, L nebo XL a těch, kteří sledují televizi na webu nebo v aplikaci, se meziročně zvýšil téměř o 22 procent. O2 tak registruje již 673 tisíc aktivních zařízení.

„V souladu s naším plánem jsme ve třetím čtvrtletí výrazně zintenzivnili investice v České republice. Očekáváme tak, že za celý rok přesáhne podíl celkových konsolidovaných investic k výnosům úroveň deseti procent. Díky těmto miliardovým investicím a úspěchu balíčků O2 Spolu se nám daří udržet silnou finanční výkonnost,“ uvedl místopředseda představenstva a finanční ředitel společnosti Tomáš Kouřil.

Od září O2 zvýšila rychlost svého pevného xDSL internetu pro 1,5 milionu domácností. Zhruba 900 tisíc z nich může místo připojení 20 Mbit/s využívat až 50 Mbit/s a 600 tisíc dalších domácností dosáhne až 100 Mbit/s. V mobilní síti vzrostl díky nárůstu zákazníků tarifů O2 Data, balíčků O2 Spolu a pokračujícímu přesunu zákazníků k tarifům s většími objemy dat datový provoz o více než 100 procent. Již téměř 68 procent telefonů v síti O2 spadá do kategorie chytrých zařízení, 54 procent všech telefonů podporuje technologii LTE.

Na Slovensku vzrostly celkové provozní výnosy o 9,7 procenta na 216 milionů eur. Meziroční srovnání v českých korunách bylo negativně ovlivněno posilujícím kurzem koruny vůči euru. V korunách dosáhly celkové provozní výnosy 5,52 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 5,6 procenta. Podobně jako v České republice stály za tímto nárůstem vyšší výnosy z mobilních datových služeb a prodeje zařízení.

Nejvýraznější změnou byl podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera nárůst zákazníků digitální televize O2 TV díky nabídce sportovního obsahu pro fotbalové a hokejové fanoušky. „Dnešní hospodářské výsledky vnímáme pozitivně a očekáváme pozitivní reakci ceny akcií. Ty by tak mohly alespoň částečně zkorigovat svůj nedávný propad,“ dodal.

Přečtěte si rozhovor:

Šéf Home Creditu Jírů: Jsme v dobré kondici a chystáme online ofenzivu

 Ředitel Home Credit Luděk Jírů

BRAND24

Dále čtěte:

Komentář: Tady je Kellnerovo

Syslení se sysly. Chráněné zvíře v Letňanech vydělalo PPF miliardy

PPF posiluje pozici v Rusku. Kupuje obchodní centrum v Petrohradu za více než 4 miliardy

 Obchodní dům Stockmann v Petrohradu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).