Menu Zavřít

Opencard na dráze

27. 3. 2013
Autor: euro

Za rok a půl vyjede na koleje první, státem subvencovaný soukromý rychlík. Regiojet Radima Jančury si vydupal to, že mu ministerstvo dopravy přikleplo trať z Olomouce do Ostravy přes Krnov.

Ministr Zbyněk Stanjura tuto státní zakázku zadal, jak se říká „z ruky“, bez veřejné soutěže. Tu musel zrušit, protože v ní zůstal jenom Regiojet. České dráhy se nemohly přihlásit, protože se musí řídit zákonem o veřejných zakázkách a nemohly včas vysoutěžit nové vlaky, které byly podmínkou pro účast v tendru.

Ostatní účastníci byli vyloučeni a britská Arriva tendr před koncem vzdala. Podle ministra i Jančury byl Regiojet jasným vítězem a tudíž zakázku dostal. Škoda jen, že cena 188 korun je docela citelně vyšší, než jakou uvádějí České dráhy pro současné náklady na dopravu po těchto kolejích.

Železnice bez soutěže

V této souvislosti není bez zajímavosti, že k vyhlášení tohoto ministerského rozhodnutí došlo jen pár hodin před tím, než policie předala pražským radním obvinění z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku za to, že dali také „z ruky“ zakázku na servis pro Opencard nechvalně známé společnosti Haguess a servis je dražší, než původně byl. A to radní, na rozdíl od ministra dopravy neměli možnost zadat zakázku nikomu jinému, protože licenci k softwaru Opencard vlastní firma Haguess, a navíc o ceně dost dlouho vyjednávali a smlouvu uzavírali v nouzi, protože jinak by se systém předplatného na městskou dopravu rozpadl. Zatímco na kolejích mezi Olomoucí a Ostravou může jezdit kdokoli.

Bude nyní zajímavé sledovat, zda se policisté stejně iniciativně dostaví na ministerstvo dopravy s obálkami s modrým pruhem. Co se ale zcela evidentně nedostaví, je soutěž na železničních tratích, pokud ji bude ministerstvo dopravy i v dalších případech organizovat tak, aby z ní předem vyřadilo České dráhy hospodařící s majetkem nás všech, daňových poplatníků.


Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Princezna Koloběžka na Kypru

BRAND24

Barák od střechy

Do rajčat


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).