Menu Zavřít

Opel prohloubil ztrátu na čtvrt miliardy dolarů. PSA ho chce do tří let dostat do zisku

2. 9. 2017
Autor: Opel

Německá automobilka Opel, kterou letos koupil francouzský konkurent PSA, ve druhém čtvrtletí prohloubila ztrátu na 250 milionů dolarů (5,5 miliardy korun). Bývalá dceřiná firma americké společnosti General Motors přichází každý pracovní den o čtyři miliony eur (104 miliony korun), píše ve svém dnešním vydání německý týdeník Automobilwoche s odvoláním na dva zdroje blízké Opelu a PSA.

V letošním prvním čtvrtletí hospodařil podnik se ztrátou 210 milionů dolarů. Šéf PSA Carlos Tavares v květnu uvedl, že očekává, že Opel bude roce 2017 více ztrátový. PSA ho podle agentury Reuters chce mít v zisku do roku 2020.

Společnost Opel byla ve ztrátě posledních 16 let. Automobilka byla nucena vynakládat zhruba jednu miliardu dolarů (22 miliard korun) ročně na výzkum a vývoj. Bylo totiž potřeba vyrábět malá a kompaktní vozidla v souladu s novými evropskými emisními předpisy. Tato pravidla se podstatně liší od pravidel platných ve Spojených státech nebo Číně, připomněla agentura Reuters.

Letošním spojením s PSA vznikla skupina se zhruba 16procentním podílem na evropském automobilovém trhu. Podnik vystřídal na pozici druhé největší evropské automobilky francouzského výrobce Renault a dostal se za Volkswagen, který má na evropském trhu podíl 24 procent.

BRAND24

PSA v České republice provozuje společně s japonskou společností Toyota kolínskou automobilku TPCA. Tento podnik loni vyrobil přes 220 tisíc vozů.

Čtěte také:

Němci Škodu nemusí. Autem snů je pro ně černý benzíňák Audi

Nový Opel Insignia vstoupil na český trh. Zatopit chce Škodě Superb i BMW


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).