Menu Zavřít

Opatrně s tím kořením

7. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Manažeři mají tendenci kupovat stylové investice, tradiční fondy je příliš nelákají

Čeští manažeři oslovení týdeníkem EURO investují vesměs velmi konzervativně. Rádi by to však změnili. Novinkou je, že hodně z nich už využívá služeb finančních poradců. V anketě týdeníku EURO před třemi roky tyto služby ještě nevyužíval nikdo. Změnilo se také to, že manažeři se stávají stále častěji klienty privátních bank. David Pirner, zakládající a většinový partner Facility EURO: Kdo ve vaší rodině rozhoduje o rodinném portfoliu? PIRNER: Vzhledem k velikosti naší rodiny je to o konsenzu dvou osob.

EURO: Máte svého stálého finančního poradce? PIRNER: Ne, nicméně v případě velkých přebytků volných zdrojů využívám konkrétního profesionála. Mít při klíčových investičních rozhodnutích po ruce kvalitního poradce, kterému věříte, považuji za nezbytné. EURO: Považujete se spíše za konzervativního, nebo dynamického investora? PIRNER: Přestože jsem část svého profesního života strávil v manažerských pozicích v investičním bankovnictví, při využívání různých finančních produktů jsem spíše konzervativní. Je to částečně dáno také mou současnou angažovaností v podnikání. Nejvyšší návratnost očekávám od investic do správných podniků a projektů, jejichž chod a výsledky mohu sám ovlivnit.. EURO: Jaké finanční produkty máte ve svém portfoliu? PIRNER: V současné době jsem již druhý rok z původně čistého investora čistým dlužníkem, splácím dvě hypotéky. Při investování jsem dříve volil převážně dluhové instrumenty, které nesly mírně nadprůměrný výnos s přiměřeným kreditním rizikem. Jednalo se o bonitní dluhopisy bank a korporací, do kterých jsem investoval prostřednictvím investičního domu přímo, nikoliv prostřednictvím podílových listů investičních fondů. EURO: Změnil jste v posledním roce své portfolio? PIRNER: Největší změna proběhla právě před dvěma roky, kdy jsem zlikvidnil své finanční investice a koupil nemovitost. Přestože se nejednalo výhradně o investici, při mém rozhodnutí hrály roli také v současné době dosažitelné výnosy z finančních investic a lokalita v centru Prahy, kde se dá reálně očekávat vzrůst hodnoty nemovitosti ve střednědobém horizontu. EURO: Máte v rodině jeden, nebo více běžných účtů? PIRNER: Vzhledem k tomu, že žiji se svou partnerkou, máme každý jeden běžný účet u své banky. Já mám účet veden u Komerční banky. EURO: Máte hypotéku, u které banky? PIRNER: Ano, dokonce hned dvě. Při uzavírání jsem vybíral z více možností, ale zůstal jsem u Komerční banky, která poskytla velmi konkurenceschopné podmínky. EURO: Investujete netradičně? Jak? PIRNER: Zatím ne, pokud nepočítám koupi nemovitosti v centru Prahy, nicméně do budoucna by mě především kategorie umění oslovovala. Víno považuji osobně za velmi dobrou investiční příležitost, ale obávám se, že by se vždy našla dostatečně dobrá příležitost k tomu, aby se z investice stal labužnický večer s přáteli.

David Klepetko, manažer divize Home & Entertainment, Microsoft O rodinných financích rozhodujeme společně s manželkou. Investiční návrhy se očekávají spíše ode mě, především díky mému ekonomického vzdělání. Pokud jde o produkty, jsme mírně konzervativní klienti, kteří jsou schopni se posunout k dynamickému stylu investování. Finančního poradce nemáme, spoléháme se více na dostupné informace a vlastní odhad. Využíváme služby od více bank, ale to spíše z důvodu bezpečnosti. Z konkrétních produktů je u nás zastoupeno stavební spoření, kapitálové pojištění, investice do nemovitosti, respektive bydlení, a v malé míře akcie. Zkusil jsem i investiční fondy. Z netradičních způsobů investování si dokážu představit uložení prostředků do umění a drahých kovů.

Anna Gruberová, HR a PR manager společnosti Porsche Inter Auto CZ EURO: Kdo ve vaší rodině rozhoduje o rodinném portfoliu? GRUBEROVÁ: Každý sám za sebe.

EURO: Máte svého stálého finančního poradce? GRUBEROVÁ: Ano EURO: Považujete se spíše za konzervativního, nebo dynamického investora? GRUBEROVÁ: Konzervativního EURO: Jaké finanční produkty máte ve svém portfoliu? V přibližně jakém procentním zastoupení? GRUBEROVÁ: Stavební spoření tvoří dvacet procent majetku, třicet procent mám uloženo v cenných papírech. Druhá polovina majetku je na bankovních účtech. EURO: Změnila jste v posledním roce své portfolio? GRUBEROVÁ: Ne EURO: Máte v rodině jeden, nebo více běžných účtů? U kterých bank? GRUBEROVÁ: Mám jeden účet u Komerční banky. Tuto banku jsem si vybrala již v 17 letech, protože jediná banka ve městě, kde jsem bydlela, byla právě Komerčka. Od té doby jsem neměla potřebu měnit. EURO: Máte hypotéku? GRUBEROVÁ: Nemám. EURO: Investujete netradičně? Jak? GRUBEROVÁ: Netradičně investuji pouze do luxusních hodinek. Michal Nešetřil, manažer segmentu banky, Securitas ČR EURO: Kdo ve vaší rodině rozhoduje o rodinném portfoliu? NEŠETŘIL: Návrhy na rozšíření portfolia předkládám já, ale definitivní rozhodnutí je většinou formou konsenzu. EURO: Máte svého stálého finančního poradce? NEŠETŘIL: Zatím jsme se nedostali do fáze, že bychom se bez poradce neobešli. EURO: Považujete se spíše za konzervativního, nebo dynamického investora? NEŠETŘIL: V současné době spíše za konzervativního, ale to je způsobeno především nedostatkem času. Dříve jsem aktivně sledoval dění v ekonomice a nejvíce jsem se zajímal o podílové fondy a akciové trhy. EURO: Jaké finanční produkty máte ve svém portfoliu? V přibližně jakém procentním zastoupení? NEŠETŘIL: Běžný účet (50 procent), podílové fondy - peněžní trh a dluhopisové (20 procent), finanční leasing (patnáct procent), stavební spoření (pět procent), životní pojištění (pět procent), penzijní pojištění (pět procent). EURO: Změnil jste v posledním roce své portfolio? NEŠETŘIL: V posledním roce jsme aktivně do portfolia finančních produktů nezasahovali, protože tento stav pro naše potřeby dostačující. EURO: Máte v rodině jeden, nebo více běžných účtů? U kterých bank? NEŠETŘIL: Naše domácnost má k dispozici dva účty, a to u eBanky a Poštovní spořitelny. eBanku jsem si vybral jako druhý účet z důvodu snadné obsluhy třeba z domova. EURO: Máte hypotéku, u které banky? NEŠETŘIL: Zatím jsme hypotéku nepotřebovali, ale uvažujeme s manželkou o výstavbě rodinného domu, takže budeme tuto otázku brzy řešit. EURO: Investujete netradičně? Jak? NEŠETŘIL: Ne, ale předpokládám, že i tato varianta je jednou z možností, jak investovat efektivně finanční prostředky.

Robert Čapka, generální ředitel pojišťovny Atradius pro ČR

Jsem svobodný, takže o všech finančních otázkách zatím rozhoduji sám. Nevyužívám ani služeb finančního poradce, dám buď na vlastní intuici, nebo se případně radíme s kolegy. Považuji se za dynamického investora, myslícího na všechna možná rizika. V současnosti využívám ke zhodnocení peněz klasické bankovní produkty – hypotéku, penzijní připojištění a stavební spoření, kdy hypotéka představuje asi sedmdesát procent mých investičních výdajů. Jsem člověk orientovaný hodně na spotřebu, žiji spíš dnes než zítra, snažím se splnit si hodně snů, přesto investice například do nového auta řádně zvažuji a chovám se snad strategicky. Na burzu, byť by mne sebevíc lákala, nemám zatím čas stejně jako na netradiční formy investic. Hypotéku i osobní účet mám u stejné banky, jsem zastáncem myšlenky, že člověk by měl mít svého bankéře, s kterým se dobře zná.

BRAND24

Martin Novotný, managing partner, NSG Morison EURO: Kdo ve vaší rodině rozhoduje o rodinném portfoliu? NOVOTNÝ: O rodinném portfoliu rozhoduji převážně sám. EURO: Máte svého stálého finančního poradce? NOVOTNÝ: Ano, mám. EURO: Považujete se spíše za konzervativního, nebo dynamického investora? NOVOTNÝ: Spíše konzervativního, ale samozřejmě si uvědomuji, že při současných úrokových sazbách musím pro dosažení alespoň částečně zajímavého výnosu podstoupit alespoň přiměřenou míru rizika. EURO: Jaké finanční produkty máte ve svém portfoliu? NOVOTNÝ: Máme v rodinném portfoliu obligace. V poslední době volné finanční prostředky investujeme do certifikátů buď s částečnou, nebo plnou ochranou a menší část našeho portfolia směřuje i do akciových titulů. EURO: Změnil jste v posledním roce své portfolio? NOVOTNÝ: Z důvodu nízké výnosnosti jsme naše portfolio částečně přesouvali z depozitních instrumentů do bonusových certifikátů. EURO: Máte v rodině jeden, nebo více běžných účtů? NOVOTNÝ: Běžné bankovní služby využíváme ve více bankách podle typu produktu. V poslední době jsem v oblasti správy soukromých investic začal využívat služeb soukromé privátní banky Sal. Oppenheim, kde nám zatím bylo nabídnuto velmi kvalitní poradenství. EURO: Máte hypotéku, u které banky? NOVOTNÝ: Financování našich nemovitostí jsme řešili s Českou spořitelnou a Commerzbank, kde mi nabídli velmi flexibilní přístup. EURO: Investujete netradičně? Jak? NOVOTNÝ: Investujeme do vína, ale pouze pro rodinnou spotřebu, nikoliv na další prodej.

Názor finančního poradce Jan Majer, Investujeme.cz Při čtení odpovědí oslovených manažerů mne pobavila opakující se formulace, že se doma investice řeší formou konsenzu. Klienti, které plně zaměstnává byznys, s oblibou referují o rodinných záležitostech právě tímto stylem. Často se za podobnými fóry skrývá prostý fakt, že daná oblast není úplně pod kontrolou. V anketě se docela vzácně sešli lidé s nadstandardními příjmy, kteří s volnými prostředky nakládají rozumně. A pokud mají někde rezervy, vědí o nich. Z odpovědí trčí jeden sporný moment, nad kterým se taky sám zamýšlím. Je koupě nemovitosti opravdu investice? Není to v drtivé většině případů prostá spotřeba? Cituji kolegu, odborníka na financování bydlení: „Koupě bytu nebo rodinného domu, kde bydlíme, postrádá základní parametry investice -nepřináší nám výnos.“
Méně zkušené čtenáře mohly některé myšlenky z ankety nadchnout a inspirovat. Typickým nešvarem klientů z řad úspěšných manažerů totiž bývá touha po sofistikovaných investičních řešeních. Dynamického třicátníka neláká pro začátek jednoduchá investice do přehledného portfolia fondů, na nichž by si vyzkoušel roli investora a otestoval svoji toleranci k riziku. Nechce se bavit o běžných finančních produktech. Přitahují ho futures, warranty, investice do vína a komodit. Zkrátka všechny ty stylové investice, o nichž se píše v týdeníku EURO. S tím opatrně, prosím.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).