Menu Zavřít

OMV přitvrdila ve válce korporací

27. 9. 2007
Autor: Euro.cz

MOL

BRAND24

Rakouský ropný, plynárenský a petrochemický koncern OMV přitvrdil v boji o převzetí maďarského rivala MOL. Minulý týden zvýšil sázky a s nabídkou na odkup se obrátil přímo na akcionáře maďarské firmy. OMV nabídla odkoupit akcie MOL za celkem 3,5 bilionu forintů (téměř 386 miliard korun), pakliže vedení maďarského podniku přistoupí na jednání o fúzi a zruší překážky bránící v převzetí. Spojením firem by vznikl jeden z největších ropných a plynárenských koncernů v Evropě, který by měl na některých národních trzích takřka monopolní postavení.
Za OMV je navíc zřejmě skryt ruský zájem. Jak již týdeník EURO informoval (27/2007), ruské společnosti Lukoil a Gazprom mohou být těmi, kdo postupně ovládá (či ovládl) OMV a skrze něj usiluje i o kontrolu nad MOL. OMV začala veřejně o spojení s MOL usilovat letos v červnu, kdy získala na trhu 18,6 procenta akcií maďarského podniku. Nyní v něm drží 20,2 procenta. Vedení MOL se ale s podporou maďarské vlády spojení s rakouským koncernem brání a nyní svůj negativní postoj potvrdilo. Uvedlo, že představená nabídka firmu podhodnocuje.
Na pomoc do této korporátní války si maďarská strana před měsícem pozvala český energetický gigant ČEZ. Ten již vyjádřil zájem o získání menšinového podílu v MOL a obě společnosti podepsaly na konci srpna dohodu o strategické spolupráci. ČEZ minulý týden nechtěl krok OMV komentovat. Pro agenturu Reuters však uvedl, že na svých plánech ohledně MOL nic nemění.
Generální ředitel OMV Wolfgang Ruttenstorfer na tiskové konferenci řekl: „Nejprve jsme se snažili jednat s vedením MOL, teď ale jdeme za akcionáři, protože nás o to požádali. Otevřeli jsme dialog mezi vlastníky MOL a jeho managementem.“ OMV nabízí koupit akcii MOL za 32 tisíc forintů, jestliže vedení MOL zruší desetiprocentní maximální limit na hlasovací práva jednoho akcionáře.
Další podmínkou je odstranění nebo neutralizace čtyřicetiprocentního podílu, který ovládá vedení MOL a s ní spřátelené instituce. „To umožní nezávislým akcionářům MOL rozhodnout o naší nabídce podle merita věci. Akcionářům MOL byla dosud taková možnost vedením upírána,“ řekl Ruttenstorfer.
Nabídka předpokládá, že ze čtvrtiny bude hrazena akciemi OMV. Podmínkou jejího uskutečnění je získání nejméně padesáti procent hlasovacích práv a souhlas antimonopolních úřadů EU. Spojená firma by měla akcie na burzách v Rakousku a Maďarsku, údajně by měla ve vedení silné maďarské zastoupení.
Cena navrhovaná OMV představuje prémii devatenácti procent proti závěrečné ceně akcií MOL z minulého pondělí na burze. Investoři zatím reagovali opatrně. Akcie MOL stouply sice až o pět procent, zůstaly však výrazně pod nabídnutou cenou 32 tisíc forintů. Akcie OMV se naopak propadly o sedm procent.
MOL v reakci na snahu OMV zahájila razantní zpětné odkupy vlastních akcií, aby se chránila před převzetím. Vedení nyní spolu se spřátelenými institucemi kontroluje asi 40 procent akcií firmy. Firma rovněž přiměla vládu, aby připravila zákon, který zabrání zahraničním firmám s vlastnickou účastí státu kupovat maďarské strategické energetické podniky. Rakouská vláda kontroluje v OMV 31,5 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).