Menu Zavřít

Olympijské centrum v Prostějově spojené s Černoškem čelí kritice

24. 6. 2016
Autor: Robert Zlatohlávek, E15

Přípravu projektu stavby národního olympijského sportovního centra v Prostějově úředně napadl podnikatel Richard Benýšek. O projektu podle něj rozhodují podjaté úřady. Projekt připravila prostějovská radnice spolu s krajským úřadem a Tenisovým klubem Prostějov, ve kterém figuruje sportovní manažer Miroslav Černošek.

Benýškovi se nelíbí fakt, že o stavbě centra z pozice správního orgánu rozhoduje Olomoucký kraj s prostějovskou radnicí, přičemž samosprávy zároveň ovládají spolek, který centrum za 100 milionů korun buduje. Podjatost úřadů se podle něj projevila při řešení jeho námitky, kterou smetly ze stolu. Samosprávy se kritice brání.

„Spolek staví centrum a současně jeho dva členové o stavbě rozhodují ve správním řízení a stanovují podmínky či řeší námitky. Je to něco, jako by kapři rozhodovali o tom, jestli rybáři budou vypouštět rybník,“ uvedl Benýšek. Dodal, že stanovy spolku jeho členy zavazují k použití všech prostředků k tomu, aby olympijské sportovní centrum v Prostějově bylo postaveno.

Benýšek tvrdí, že stavba sportovního a kulturního areálu v Prostějově bude mít významný vliv na okolí a měla by podle toho být posuzována. „Vzhledem k tomu, že moje společnost má nedaleko nemovitost, chtěli jsme se stát účastníkem územního řízení s možností věci ovlivnit. To nám bylo v neuvěřitelně krátké lhůtě zamítnuto a navíc obratem bylo vydáno prostějovským magistrátem územní rozhodnutí,“ řekl Benýšek.

Primátorka Prostějova Alena Rašková (ČSSD) podnikatelovy kroky nekomentovala. „Stavební úřad města Prostějova dle našich informací obdržel podání od pana Benýška. Vzhledem k tomu, že stavební řízení je věcí přenesené státní správy, nemůže se samospráva města Prostějova k němu vyjadřovat,“ řekla Rašková.

 Olympijské centrum Prostějov (zdroj: Prostějov.eu) Podobná centra jako v Prostějově mají vyrůst i v dalších českých městech.

Stejně argumentoval i hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). „Pan Benýšek určitě ví, že Olomoucký kraj je samospráva a rozhodnutí dělá krajský úřad, tedy státní správa v přenesené působnosti, takže tam žádný střet zájmů v žádném případě není,“ míní Rozbořil, podle kterého důvodem Benýškova postupu můžou být jeho podnikatelské zájmy.

Stavba sportovního centra bude v Prostějově zahájena ještě letos, kdy ministerstvo školství uvolní prvních 30 milionů korun. Nová multifunkční hala olympijského centra pro mládež má být postavena do konce příštího roku.

Prostějovská radnice podle dohody do projektu vloží pozemky a krajský úřad zaplatí projekt. Nová třípodlažní víceúčelová hala vedle zimního stadionu bude sloužit především mladým tenistům a volejbalistům, avšak přizpůsobena může být i pro fotbal či basketbal. Halu budou moci využívat také prostějovští školáci a poslouží některým kulturním akcím.

BRAND24

Národní olympijská centra mají být s pomocí státních dotací postupně vybudována v Nymburku, Račicích, Harrachově, Prostějově, Novém Městě na Moravě a Ostravě-Vítkovicích.


Přečtěte si o přípravách OH v Riu:

Rio ve finanční nouzi kulhá k začátku olympiády

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).