Menu Zavřít

Olomoucký kraj přispěje začínajícím včelařům

16. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Olomoucké hejtmanství poskytne začínajícím včelařům z regionu dotace na nákup základního vybavení a včelstev. Na příspěvky vedení kraje vyčlenilo půl milionu korun. Poprvé hejtmanství poskytlo chovatelům včel peníze loni kvůli úbytku včelstev v regionu. Prohlásil to náměstek hejtmana Pavel Horák.

O příspěvek si mohou do konce měsíce požádat začínající chovateléstarší 18 let. Dotace může dosáhnout až 15 tisíc korun. Za peníze siúspěšní žadatelé budou moci pořídit úly, včelstva, ochranné oblekya další pomůcky. Loni, kdy kraj vyplácel včelařům příspěvky poprvé,mohli o dotaci žádat i stávající chovatelé. „Vzhledem k tomu, že letosje situace z hlediska podílu včelstev napadených varroázou lepší nežloni, od podpory stávajících včelařů jsme upustili,“ uvedl náměstekhejtmana.

BRAND24

Podíl včelstev napadených roztočem Varroa destructor, který nemocvarroázu způsobuje, letos v tuzemsku proti loňsku klesl téměřo polovinu. Státní veterinární správa v loňském a předloňském rocezjistila výskyt původce onemocnění u 80 procent včelstev, letos jichbylo škůdcem napadeno 42 procent.

Horák doplnil, že cílem Olomouckého kraje je zvýšit počet včelstevv regionu, zlepšit jejich opylovací službu a omladit stavy chovatelů.Loni hejtmanství rozdělilo mezi stovku úspěšných žadatelů o dotacimilion korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).