Menu Zavřít

OKD v březnu propouštěly. Zároveň ale shání lidi pro doly na Karvinsku

25. 5. 2017
Autor: Mladá fronta

Těžební společnost OKD, která je od loňska v úpadku, sice v březnu propouštěla z Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku, ale pro své černouhelné doly na Karvinsku lidi stále obtížně shání. Potřebuje jich kolem stovky. Jako náborový příspěvek nyní novým horníkům nabízí 40 tisíc korun. Odměnu 5000 dostanou současní zaměstnanci, kteří přivedou nového kolegu, sdělil mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Ztrátový Důl Paskov zavřela firma z ekonomických důvodů na konci března. Odešlo z něj přes 1000 zaměstnanců. Přesto společnost nesehnala dost zájemců, kteří by byli ochotni přejít do dolů na Karvinsko, lidi k tomu nelákal ani nabízený bonus 80 tisíc korun. Ten ostatně OKD bývalým zaměstnancům v případě jejich návratu nabízí i nyní. Dost horníků firma nenašla ani během dvouměsíčního náboru.

Na zkušenosti z tohoto náboru nyní podnik kromě náborového příspěvku reagoval i tím, že novým zaměstnancům zaplatí vstupní lékařské prohlídky. „Vstupní lékařskou prohlídku v Karvinské hornické nemocnici v řádu několika tisíc korun si až dosud musel uhradit zájemce z vlastních prostředků. Teď nastane změna a nově ji zaplatí OKD,“ uvedla personální ředitelka OKD Radka Naňáková. Podmínkou ale je, že pokud uchazeč splní všechna požadovaná kritéria, do OKD musí nastoupit. Firma bude lékařské prohlídky platit dva měsíce, pak vyhodnotí, zda to přineslo efekt.


Česku může hrozit arbitráž:

Britsko-americký investor zpochybňuje prodej dolů OKD státní firmě Prisko

Zavíráme. Důl Paskov, poslední v ostravské části revíru, skončí za tři měsíce. Uhlí už regionu dalo všechno, co mohlo.

BRAND24


OKD se dostalo do úpadku kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Věřitelé pak firmě povolili reorganizaci, reorganizační plán mají schvalovat příští měsíc. V OKD se dál těží uhlí, nyní tam i s dodavatelskými firmami pracuje víc než 10 tisíc lidí. Společnost už udělala řadu úsporných opatření. Jedním z hlavních bylo právě ukončení těžby v Dole Paskov. Postupně se mají zavírat i ostatní doly, poslední z nich pravděpodobně v roce 2023.

O situaci OKD si také přečtěte:

Vraťte 12 miliard. Insolvenční správce OKD žaluje NWR, Bakalu a Kadase

Bakalův muž v dozorčí radě OKD končí. Řežábka odstřihl insolvenční správce

Louda chce po Moravskoslezském kraji 46 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).