Menu Zavřít

Ohňostroje přitáhnou turisty

29. 5. 2006
Autor: Euro.cz

BRNĚNSKÝ PRIMÁTOR RICHARD SVOBODA: Již podeváté se letos jihomoravská metropole proměňuje v rozsáhlý zábavní a prezentační park. Čtrnáct dnů mají návštěvníci přehlídky Ignis Brunensis možnost sledovat noční ohňostrojovou show. „Pro mne je tento festival také příležitostí setkávat se s lidmi,“ říká brněnský primátor Richard Svoboda.

BRNĚNSKÝ PRIMÁTOR RICHARD SVOBODA:

Již podeváté se letos jihomoravská metropole proměňuje v rozsáhlý zábavní a prezentační park. Čtrnáct dnů mají návštěvníci přehlídky Ignis Brunensis možnost sledovat noční ohňostrojovou show. „Pro mne je tento festival také příležitostí setkávat se s lidmi,“ říká brněnský primátor Richard Svoboda.

Co pro vás znamená festival Brno - město uprostřed Evropy?

Z mého hlediska se jedná o velice náročný projekt, do kterého jsou zapojeny téměř všechny složky města Brna od bezpečnostních, dopravních, zdravotních až po kulturní. Z tohoto pohledu jsem vždycky nejšťastnější tehdy, proběhne-li celých čtrnáct dnů bez mimořádných událostí a lidé chodí s úsměvem. Tuto akci navštěvuje v Brně ročně téměř milion lidí. Podle jejich ohlasu i podle reakcí médií míním, že se jedná o jeden z kulturních vrcholů v životě města, který do Brna přitáhne i mnoho zahraničních turistů a významných hostů. Myslím, že město získává také díky festivalu Brno - město uprostřed Evropy velkou prestiž v tuzemsku i zahraničí.

Bude letošní festival něčím výjimečný?

Každý ročník má své novinky, přednosti a zajímavosti. Letos bych rád nevynechal noční prohlídku některých brněnských muzeí a galerií, samozřejmě navštívím ohňostrojná představení s hudbou na Brněnské přehradě v mezinárodní přehlídce Ignis Brunensis. Ale hlavně musím říci, pro mne je tento festival také příležitostí setkávat se s lidmi. Mnozí Brňané právě na tyto dny zvou kamarády, příbuzné a známé do našeho města. I to jistě přispívá k dobré pohodě a dobrým vztahům mezi lidmi.

BRAND24

Stoupá počet turistů v Brně? Podle statistik i podle zájmu o dění ve městě, které z tohoto pohledu mapuje Turistické informační centrum, určitě ano. Brno realizuje v této době řadu nových opatření pro tuto oblast cestovního ruchu a pro lepší informovanost občanů i návštěvníků. Připravujeme nový navigační systém ve městě, zmodernizovali jsme TIC Brno, otevřeli jsme informační kancelář, zahajujeme provoz turistického vláčku, vyhledáváme lokality pro krátké zastávky turistických autobusů. To vše sleduje jediný cíl -Brno má co nabídnout a my chceme, aby to turisté vnímali, a to vše v odpovídající kvalitě celé infrastruktury. Souvisí turistický ruch se strategickými záměry města? V posledních několika měsících přesunuly mnohé zahraniční firmy své společnosti či pobočky do Brna. Jedná se například o firmy, jako jsou Lufthansa či IBM. Černovická terasa je plná asijských firem, především z Japonska. Sídlí zde také Američané a Evropané. Ti všichni přišli do Brna rozšířit svoji výrobu a činnost, čímž ještě více otevírají pro naše lidi trh práce. Jsem rád, že také tyto firmy docenily Brno jako město, které je pro svoji polohu a potenciál v podobě brněnských univerzit, zcela ideální. Funguje nám zde letiště, připravujeme modernizaci železničních koridorů. Veškeré tyto souvislosti generují příležitosti také do oblasti cestovního ruchu a samozřejmě souvisejí se strategií Brna. Jste profesí literární historik. Teď jste významný regionální politik. Jak snášíte pracovní nápor? Převážně dobře, i když se někdy musím držet. Už několikrát jsem prohlásil, že nejlépe je mi doma. Určitě je mi dobře s lidmi, které mám rád, a kteří mají rádi mne. Dávám si dobrý pozor na to, abych ráno v zrcadle neviděl primátora, ale osobu Richarda Svobody. O něco podobného se snažím večer před usnutím. Jsem přesvědčen, že tato krátká zastavení mají pro člověka hluboký smysl. PYROMUZIKÁL

**Soutěžní část ohňostrojné přehlídky začala ve čtvrtek 25. května na Brněnské přehradě. Pyromuzikálové představení s názvem Zlaté oči předvedla společnost Flash Barrandov SFX. V rámci devátého ročníku se dále představí společnosti ze Švédska, Španělska a Portugalska.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).