Menu Zavřít

Ohlávka pro obnovitelné zdroje

20. 8. 2010
Autor: Euro.cz

Energetika

BRAND24

Viditelným cílem čerstvého návrhu zákona o podporovaných zdrojích energie je omezení rozvoje solárních a větrných elektráren, a naopak podpora kombinované výroby elektřiny a tepla. Ta se má týkat nejen zdrojů spalujících biomasu, ale i velkých konvenčních elektráren využívajících fosilní paliva. Proti diskriminaci obnovitelných zdrojů energie ve prospěch „špinavé elektřiny“ se rozhodla ve jménu skupiny podnikatelů vystoupit známá advokátní kancelář Glatzová & Co. Obrátila se na legislativní radu vlády s doporučením, aby předložený návrh neschválila a vrátila ho k přepracování ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO).
Ministr průmyslu Martin Kocourek však obhajuje návrh v předložené podobě. Tvrdí, že umožní postavit všechny druhy obnovitelných zdrojů na stejnou úroveň a zaručí patnáctiletou návratnost. Úředníci však zřejmě svému ministrovi zatajili, že právě tohle u fotovoltaiky v návrhu zákona vůbec nevychází. Politicky nastavený strop výkupní ceny na šest korun za kilowatthodinu takovou návratnost není s to zaručit. To je i hlavní připomínka Advokátní kanceláře Šikola a partneři, která se problematikou dlouhodobě zabývá a rovněž připravuje kritické připomínky pro legislativní radu.
Lídr této kanceláře Luděk Šikola zdůrazňuje, že nejde o odmítnutí návrhu jako takového. Právníci i jimi zastupovaní podnikatelé souhlasí například s podporou střešních instalací a s odmítnutím záborů zemědělské půdy. „Je to správné a rozumné řešení,“ stvrzuje Šikola. Diskriminace solárních a větrných zdrojů energie však nesmí mít v zákoně místo. Právní poradce skupiny podnikatelů Jakub Hájek z advokátní kanceláře Glatzová & Co. shrnul výtky: „Navrhovaná právní úprava odporuje prioritním cílům energetické a ekologické politiky EU. Jejím prostřednictvím má být současný systém podpory nahrazen nefunkčním, diskriminačním a netransparentním režimem.“ Tisková zpráva MPO na tuto tvrdou kritiku reaguje argumenty typu: „MPO považuje taková vyjádření za nekompetentní a zavádějící“, „informace jsou nepodložené a nezakládají se na pravdě“ či „jedná se o irelevantní úsměvný argument“.
Souběžně s návrhem zákona je projednáván i Národní akční plán pro energii z obnovitelných zdrojů energie. Tady se úředníci MPO obnovitelné zdroje z názvu neodvážili vygumovat, jako to učinili u zákona. Plán totiž bude schvalovat EU. Zástupci obou kanceláří doufají, že v této okleštěné podobě v Bruselu neprojde.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).