Menu Zavřít

Ohlasy posluchačů na odvysílaný pořad o korupci, který společně s Radiem Impuls připravil týdeník Profit

29. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Zobe a maže snad každý a já samozřejmě také, je to rozvíjející se pozůstatek z totáče. (SMS) Korupce v naší zemi padá na živnou půdu. Sám mám zkušenosti, bohužel špatné. Úřady se vymlouvají na povodně, zdravotnictví na nedostatek peněz, ale když zaplatíte, všechno jde. (SMS) Nikdy jsem úplatek nedala a dávat nebudu.

Zobe a maže snad každý a já samozřejmě také, je to rozvíjející se pozůstatek z totáče. (SMS)

Korupce v naší zemi padá na živnou půdu. Sám mám zkušenosti, bohužel špatné. Úřady se vymlouvají na povodně, zdravotnictví na nedostatek peněz, ale když zaplatíte, všechno jde. (SMS)

Nikdy jsem úplatek nedala a dávat nebudu. Za to asi nikdy nebudu bydlet, jelikož už čekám deset let, a ti, co to nepotřebují, už bydlí. (Vlaďka)

Nejhorší je, že se podplácejí i rozhodčí ve sportu (Zdeněk)

Uplácení ve sportu je hnusárna. Viděla jsem uplácet rozhodčí před zápasem malých kluků omylem jsem vstoupila do místnosti v momentě, kdy se úplatek předával. Ale co naděláte, nic bych nedokázala. Když jsem pak toho „spravedlivého rozhodčího“ viděla pískat zápas, bylo mi na nic. (Daniela)

Odpovím docela jednoduše. Nedávám a neberu. Ale chtělo by to ještě dodat: Nedávám, protože většinou nemám z čeho, a neberu, protože mi je nikdo necpe. (SMS)

Když něco potřebuji, tak se snažím dotyčného ukecat. Ale vždycky zadarmo. (SMS)

Bohužel to u nás funguje tak, že kdo nedá úplatek, má všechno později než ten, který dá. Už jsem taky dal, přestože to odsuzuji. (Milan)

Úplatky bere hodně lidí, a ty nesnáším. (Lenka)

Úplatky neberu, ani je nedávám, protože na ně nemám. Každý není tak bohatý, aby na ně měl. Je to smutné, ale co naděláte. (SMS)

Já úplatky neberu ani nedávám, jednak na ně nemám a kdybych měl, dám je na něco užitečnějšího. Nějaký dárek pro rodiče, přítelkyni. (Hynek)

Dříve v socializmu jsem dával i bral, byl to „standard“, dnes neuplácím (vydělávám poměrně slušně), nikomu nic nevnucuji, za svoje peníze si koupím téměř vše, co potřebuji i bez úplatků. (Richard)

Vždyť je to podle bible - přej a bude ti přáno (dej a bude ti dáno). Dal jsem např. 1000 Kč policajtovi, když mě chytil v noci na dálnici při rychlosti 155 km/h. Já totiž řidičák potřebuji jako dělník soustruh. Asi bych dal i v jiných případech, kdyby mi bylo naznačeno, že je to „vhodné“, neboť normální cestou se toho moc nepořídí. Co vyřídíte na úřadech bez namazání (např. stavební povolení)? Jsem často na celnici. Již jen dodržovat pořadí příchozích je problém pro celníky - přednostně se odbavují spedice a autohandlíři. Posaďte se tam a sledujte cvrkot. A co podniky se státní účastí a průšvihy s bankami, to taky smrdí, nebo ne? A nakonec ty změny na ministerstvech, nově zřizované či rušené posty nebo celá ministerstva - vždyť je to to samé, pouze kšeftaření s posty výměnou za loajalitu při hlasování. Oni tam nahoře nahoře úplatky také mají, říkají jim provize, ale stát si dohlédne, aby byly zdaněny, a v tom je rozdíl. Pak už ten úplatek je legální. (Pseudonym Slimák)

Dělám v textilu prodavačku. Za stranou odložené věci mi zákazníci nabízejí až o 200 korun více, ale nikdy jsem si nic nevzala. A kdo bere úplatky i sto tisíc, tomu vždycky půjde o peníze, nikdy se nezmění a pořád bude mít málo. (Starší paní, nepředstavila se)

Úplatky dávám i beru. Je to jediný způsob, jak získám, co chci. A proč bych je nebral. Když ho nevezmu já, vezme ho někdo jiný. A ošidím jen sám sebe. (SMS)

BRAND24

Korupce byla, je a bude! (Monika)

CHCETE SLYŠET REDAKTORY PROFITU V ÉTERU? Sledujte v pondělí 4. 11. Radio Impuls! Ve 14.20 hod. mají pro vás připravenou Radu pro všední den. Podrobnosti z pořadu najdete v Profitu č. 46.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).