Menu Zavřít

Odvolaný ministr Rusko bojuje o vedení strany

29. 8. 2005
Autor: Euro.cz

Čerstvě odvolaný slovenský ministr hospodářství Pavol Rusko vede bitvu o setrvání v čele své strany. Po rozkolu ve vedení Aliance nového občana kvůli Ruskově kontroverzní stomilionové půjčce se proti svému šéfovi postavila většina z 11 poslanců. Minulou středu ho naopak podpořilo sedm z osmi krajských stranických rad.

Ministerstvo hospodářství od minulé středy dočasně vede ministr financí Ivan Mikloš. Rusko přišel o křeslo poté, co mu ve středu v deset dopoledne vypršelo ultimátum od premiéra, aby odstoupil. Mikuláš Dzurinda pak požádal prezidenta republiky, aby ministra odvolal. Ruskovo dvouleté působení v kabinetu ukončil Ivan Gašparovič již o tři hodiny později.

BRAND24

Otázkou nadále zůstává, zda premiér splní Ruskovu žádost a nechá z vlády odvolat také ministry zdravotnictví a kultury Rudolfa Zajace a Františka Tótha. Tito zbývající zástupci ANO v Dzurindově kabinetu Ruska kritizovali a uvedli, že měl po aféře s půjčkou odstoupit sám. Premiér ale už uvedl, že je s prací ministrů spokojený a nemá důvod je odvolávat.

Slovenská soukromá společnost Cassovia BIC, která prostřednictvím státem ovládané agentury na podporu podnikání získala více než 1,5 miliardy korun, oznámila, že všechny peníze včetně úroků vrátí. Tato kauza byla jedním z důvodů Ruskova odvolání.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).