Menu Zavřít

Odstartovala Solární liga ČR

15. 12. 2003
Autor: Euro.cz

ZVÝŠIT ZÁJEM O VYUŽÍVÁNÍ SLUNEČNÍ ENERGIE BY MĚLA SOLÁRNÍ LIGA, KTEROU VYHLÁSILO OBČANSKÉ SDRUŽENÍ LIGA EKOLOGICKÝCH ALTERNATIV (LEA) VE SPOLUPRÁCI SE STŘEDISKEM PRO EFEKTIVNÍ VYUŽÍVÁNÍ ENERGIE SEVEN.

BRAND24

ZVÝŠIT ZÁJEM O VYUŽÍVÁNÍ SLUNEČNÍ ENERGIE BY MĚLA SOLÁRNÍ LIGA, KTEROU VYHLÁSILO OBČANSKÉ SDRUŽENÍ LIGA EKOLOGICKÝCH ALTERNATIV (LEA) VE SPOLUPRÁCI SE STŘEDISKEM PRO EFEKTIVNÍ VYUŽÍVÁNÍ ENERGIE SEVEN.

Jde o soutěž obcí a měst ve vybavenosti solární technikou. Organizátoři ligy se inspirovali obdobnou soutěží, která se v Německu koná již čtvrtým rokem. Na solární kolbiště může vstoupit každý, kdo zapíše základní data o fungující solární instalaci do tabulky, která je s rozpisem pravidel i na webu soutěže a doručí ji na vyznačenou adresu Ligy ekologických alternativ. Finalisté soutěže zatím zkušebního roku budou vyhlášeni po jarní části již k 21. červnu. K favoritům mezi městy patří Litoměřice, kde od roku 2000 dotují zavádění solární technologie. V roce 2002 zde bylo například instalováno zhruba 150 metrů čtverečních solárních kolektorů. V celé České republice je v provozu 50 000 m 2 slunečních kolektorů. V čele oboru je Rakousko, kde na každého obyvatele připadá čtvrt m 2 solárního kolektoru, to znamená v součtu dva miliony čtverečních metrů. Na tuto plochu by se Česká republika měla dostat do roku 2010. Před výrobci solárních kolektorů i obchodníky se tak otevírá na českém trhu značný prostor. Pomoci by měl připravovaný zákon o obnovitelných zdrojích energie, který stanoví, že do roku 2010 by se tyto zdroje měly na celkové energetické bilanci státu podílet osmi procenty. „V České republice se otevírá perspektivní trh,“ souhlasí s možným rozvojem výroby solárních kolektorů obchodní ředitel firmy T.W.I. z Vrbna pod Pradědem Jaromír Dohnal. T.W.I. patří k menším výrobcům. Hlavními hráči na trhu je hodonínská Solar Power a Ekosolaris z Kroměříže. Ze zahraničních dodavatelů zejména slovenská firma Thermosolar. “ Bez státních dotací se to dělat nedá,“ upozorňuje Roman Kondýsek z firmy Ekosolaris s tím, že tento trh se začíná v ČR teprve rozvíjet.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).