Menu Zavřít

Odstartoval rating malých a středních firem

13. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Minulý týden odstartoval pilotní projekt ratingu malých a středních firem. Jeho cílovou skupinou jsou firmy s ročními tržbami mezi deseti a 300 miliony korun, které mají maximálně 250 zaměstnanců. O vypracování ratingu - posouzení zdraví firmy - zatím požádalo zhruba šest desítek firem.

BRAND24

Většinu z nich tvoří výrobní družstva. Cena za rating by se měla pohybovat do pěti tisíc korun. Podle předsedy pražské hospodářské komory Petra Kužela vyjde tato služba člena hospodářské komory na 3600 korun a nečlena na 3800 korun bez daně z přidané hodnoty. Postavení malých a středních podniků s dobrým ratingem se u řady organizací může výrazně zlepšit. Mohou počítat s rychlejším vyřizováním úvěrů a nižšími poplatky u bank. Nižší budou mít pravděpodobně i zálohy u dodavatelů energií. Další podstatnou výhodou by měla být lepší pozice ve výběrových řízeních, kratší platební lhůty u velkých odběratelů a podobně. Jedním z cílů je podle Kužela i přístup malých a středních podniků do

evropských databází usnadnění hledání exportních příležitostí. Zájem získat údaje o stavu malého a středního podnikání bude mít i stát. Další možností zhodnocení dobrého ratingu je také nalezení kandidátů pro budoucí čerpání ze strukturálních fondů Evropské unie. Hlavním partnerem projektu pražské hospodářské komory je Československá obchodní banka, která bude prvních šest měsíců jediným subjektem, kde mohou firmy výsledky ratingu zúročit. Dalším partnerem je Cash Reform (Commercial Finance), která již přes deset let poskytuje komerční finanční služby malým a středním podnikům. Ohodnocení zdraví firem provádí Czech Credit Bureau, která vznikla hlavně pro vytvoření bankovního úvěrového registru v tuzemsku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).