Menu Zavřít

ODS v nylonkách a minisukni

26. 4. 2011
Autor: profit

ODS je holka na vdávání. Má dvacet let. Ale proto, že přišla o panenství už jako sedmiletá uzavřením opoziční smlouvy s ČSSD, chová se stále jako úskočná a pletichářská hopsanda. Vytkl jí to, byť jinými slovy, bývalý šéf Mirek Topolánek.

Foto: Photl.com

Ne, je to jinak! Až v novém tisíciletí (připomeňme, že tehdy jako jedenáctiletá stále ještě v prepubescentním věku) chytila s počátkem pohlavního života sexuálně přenosný vir. Vždyť už málem potopila další koaliční manželství! A to tak, až pomalu imunitní systém jejího partnera, Věcí veřejných, zkolaboval. Minulý týden jí za to, byť také jinými slovy, vyčinil otec Václav Klaus.

Podle prezidenta se uvnitř ODS odehrává mocenský souboj, který stranu těžce poškozuje a jenž přispěl k vládní krizi. Vyzval proto slečnu, samozřejmě nikoli Kristýnu Kočí, aby se nad sebou vážně zamyslela, a jakožto zodpovědný táta a lékař v jedné osobě jí předepsal recepis. „Reflexe znamená nejen hledání viníka vládní krize někde kolem, ale i pojmenování toho, jak k tomu všemu přispěl i souboj různých skupin uvnitř ODS, o kterém si štěbetají vrabci na střeše a kterého jsem si nemohl nevšimnout i já,“ řekl Klaus s tím, že „krize byla mimořádně nešťastnou událostí, která těžce poškodila vládu i ODS“. Vidí za ní spiknutí blízkého spolupracovníka expremiéra Mirka Topolánka – nynějšího šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře. „To je cílený pokus tluchořovské kliky v ODS a dalších uskupení znovu rozbít to, co bylo dohodnuto,“ prohlásil už dříve prezident.

ODS se podle něj spustila a nakazila po jeho odchodu z čela strany, konkrétně právě za Topolánka, kdy místo obhajoby původních idejí stávala se „stranou politického kalkulu a praktického byznysu“. „Začal jsem věřit, že zakolísání ODS bylo překonáno a vedení ODS v čele s Nečasem znamená změnu, i když jsem věděl, že to nebude mít lehké. Posun, který nastal, byl již příliš velký a změny, které se stihly učinit za poslední rok příliš malé,“ zhodnotil situaci Klaus.

Musí se znovu slušně obléct

Otec zakladatel tímto dcerce de facto nakázal neprodleně vyhledat venerologa a vyhuboval jí, aby okamžitě svlékla nylonky, podvazky a minisukni – a nejen proto, že je průhledná až na půdu. Jednoduše chce, aby navlékla opět vkusný konzervativní šat. „ODS se musí změnit a stát se znovu stabilizujícím prvkem české politické scény,“ podtrhl Klaus s tím, že „občanští demokraté při vládní krizi prohospodařili důvěru veřejnosti a podlomili akceschopnost vládní koalice.“ Jenže to má háček. Léčba nebude vůbec jednoduchá. Venerická onemocnění se totiž stávají superchorobami. Například běžná kapavka. Bakterie způsobující toto onemocnění začíná být podle amerických vědců rezistentní vůči většině známých antibiotik. „Rezistence se může stále prohlubovat a zvětšovat,“ varovala doktorka Kimberly Workowská z Atlanty. A slova z USA je třeba brát vážně.

Podle Klause je „bakterií“, původcem onemocnění, Topolánek – prezident samozřejmě použil kultivovanějšího výraziva a neměl na mysli faktickou bakterii, v žádném případě pak ne Neisseria gonorrhoeae, aby zde nedošlo k nedorozumění. Jinak zmíněný expremiér minulý čtvrtek rovněž veřejně promluvil na pražském Žofíně, kde dvacítka ODS slavila. A také se nezdálo, že by byl mikroorganismem. Sršela z něj lví síla.

Topolánek: Virem jsou VV

Prohlásil, že ODS by se měla přestat chovat jako „puberťák, který si nervózně vymačkává pupínky a čeká, co mu řekne taťka“. A ostře se vyjádřil proti vládě „s Bártovou ABL-VV“, která je podle něj pro ODS větší hrozbou než kdysi opoziční smlouva s ČSSD. VV jsou prý tím nebezpečným virem! Nikoli on, Tluchoř a další. „Strana založená a oficiálně vedená jako divize ABL se vůči občanským svobodám, které má chránit náš první artikul, chová jako nebezpečný virus. Je přímo v genetické výbavě VV-ABL útočit na soukromí, fízlovat, šmírovat, nezákonně odposlouchávat, tajně nahrávat, vyrábět kompra na kdekoho. Věci veřejné se skloňují podle vzoru VV, VB, StB. Za to VB si klidně dosaďte Velký Bratr,“ řekl s valašským hurikánem v plachtách ve šťavnatém projevu Topolánek. Vyjádřil obavu, že krize, která otřásla touto vládou, je pouhým začátkem a že horší věci ještě přijdou.

Tímto exšéf strany de facto zaútočil na Klause, a nejen kvůli opoziční smlouvě, ale i kvůli tomu, že politiky VV prosazuje a chválí jako skutečně pravicové. Dvacáté narozeniny určitě ale stojí podle Topolánka za to vidět znovu „osvícené a vševědoucí tváře otců zakladatelů, ošlehané tváře hrdinů velké transformační války, spokojené a obtloustlé tváře smluvněopozičních kabrňáků, unavené a trochu bezradné tváře včerejších a dnešních reformních kompromisníků, a dokonce i tajemné tváře minulých, současných a potenciálních korupčníků“. „Všichni jsme tady, celá ODS!“ zvolal s tím, že mu stačí, když zůstane čestným člověkem. Nepotřebuje být čestným předsedou. „Zbylo mi dost obleků, hodinek i per a také dostatek sebevědomí, abych naplnil jednu z našich hlavních misí – individuální svobodu a individuální odpovědnost,“ zavtipkoval na prezidentův účet závěrem.

Prokletí

Někteří z delegátů mu tleskali, jiní raději opustili sál. Podle místopředsedy strany Pavla Blažka, kamaráda Tluchoře, Topolánek naopak jen vyjádřil obavu, „kterou sdílíme všichni“. Podle hlasitosti potlesku, který v sále po projevu zazněl, Blažek odhadl, že bývalý předseda vlády si své posluchače získal. Co z toho plyne? Asi to, že na 20. narozeninách se ODS odhalila v celé své kráse. Byla nahatá. A to tělo opravdu nebylo dokonalé tak, jak bylo vystavováno na předvolebních billboardech. Bylo zkažené. A nová hlava na tomto těle – Petr Nečas – organismus neuzdraví.

BRAND24

Oslavu na Žofíně zahájil před Topolánkem a Klausem. Vlastně jen sdělil, že ODS je standardní, etablovanou stranou, která má vnitřní sílu překonat i problematická období jako nynější vládní krizi. Poznamenal, že „ODS není na rozdíl od jiných stran marketingovým projektem, který voliči včas neprohlédnou, ani si jako někteří nehraje na svatoušky“. Nad rámec těchto poznámek se ale do vládních partnerů nepouštěl. Zapomněl na důrazně pronášené věty o potřebě „deabelizovat“ kabinet a státní správu za jakoukoli cenu a poděkoval oběma svým předchůdcům Václavu Klausovi a Topolánkovi. Oba podle něj měli nelehký úkol v čele strany a zvládli ho se ctí.

A zatímco mluvil, jako kdyby se ve vzduchu vznášela jedna stará dobrá sms: „Prázdný a dutý Topol.“ Z Nečasových slov bylo jasné, že je příliš slabým šéfem, aby dvacítku ODS tohoto prokletí zbavil. I proto mu zatím nezbývá nic jiného, než spory a samu existenci nějakých táborů v ODS zapírat a volat po jednotě. Jenže k tomu by potřeboval získat oporu některých vlivných členů a s nimi stranických regionů. Problém je, že Nečas mnoho svých lidí ve straně nemá. Zbývá mu prakticky jeden poloviční – Alexandr Vondra, zatížený stále kauzou ProMoPro.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).