Menu Zavřít

ODS recykluje elity

13. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Občanští demokraté minulý týden představili kandidátku do EP

Předvolební show s blížícími se červnovými volbami do Evropského parlamentu (EP) nabírá na spádu. Minulý týden představili svou kandidátku také vládní občanští demokraté, kteří sázejí jednak na ostřílené matadory, ale i na padlé politiky z regionů.
Europoslanec Jan Zahradil obhájil svou pozici jedničky. Ostatně Zahradil tuto pozici získal už dávno. Údajně za to, že vicepremiérem pro evropské záležitosti se stal Alexandr Vondra, nikoliv Zahradil, který o tento post velice stál. O něco hůře dopadli jeho souputníci v EP. Zatímco Jaroslav Zvěřina byl vytlačen na konec první desítky (nezvolitelné místo), bývalý moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský získal druhé místo. Lze usuzovat, že se jedná o gesto vedení ODS směrem k osiřelým šéfům krajů, kteří loni po říjnovém debaklu přišli o svá místa.
O znovuzvolení budou usilovat dosavadní europoslanci Oldřich Vlasák, Milan Cabrnoch, Ivo Strejček, Miroslav Ouzký a Hynek Fajmon. Strach z případného neúspěchu vede k střízlivým odhadům výsledků. Stranický šéf Mirek Topolánek by považoval za úspěch obhajobu sedmi křesel. Nyní má ODS devět europoslanců. Největší skeptici ve straně hovoří o tom, že úspěchem bude již číslo tři. Bude-li se však opakovat dramatická situace z krajských voleb, vnitrostranickou kritiku staronové vedení neustojí.
Jistou úlevou po nevydařeném volebním klání loni na podzim může být satisfakce z celkem (zatím) dobře zvládnutého předsednického angažmá. To již od ODS fakticky odštěpilo hradní ikonu a donutilo k mírným programovým ústupkům. Na první pohled je rovněž patrné, že občanští demokraté příliš nefandí ženám v politice. Na kandidátce, kde je 23 lidí, jsou zástupkyně něžného pohlaví pouze dvě. Na devátém místě to je radní z Prahy 5 Andrea Češková a na chvostu málo známá poslankyně Helena Mallotová. Do první desítky (až sedmé místo) se protlačil také Edvard Kožušník, šéf ekonomického think-tanku eStat a pravá ruka předsedy Senátu Přemyla Sobotky. Možná že mladý a populární Kožušník sází na preferenční hlasy. Protože lisabonská eurofóbie, využití internetových nástrojů typu facebook a slogan „ČSSD jede na PSU“ (PES je zkratka Strany evropských socialistů – pozn. red.) ODS vítězství ve volbách do EP nezaručí.

BRAND24

***

BOX
TOP 10
(kandidáti ODS do EP do desátého místa)
1) Jan Zahradil
2) Evžen Tošenovský 3) Oldřich Vlasák 4) Milan Cabrnoch 5) Ivo Strejček 6) Miroslav Ouzký 7) Edvard Kožušník 8) Hynek Fajmon 9) Andrea Češková 10) Jaroslav Zvěřina

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).