Menu Zavřít

ODS i ČSSD: šéfem bude Rafaj

19. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Důležitou roli hrál pozitivní postoj k tendru na odstraňování ekologických zátěží

Skončilo několikatýdenní dohadování mezi vyjednavači ODS a ČSSD o tom, kdo bude předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Stane se jím poslanec ČSSD Petr Rafaj. Týdeníku EURO to potvrdili dobře informované zdroje z obou politických stran.
Rafaj se některým politikům z ODS a této straně blízkým průmyslovým a finančním skupinám nelíbil, zejména kvůli tomu, že má velice blízko k Jaroslavu Tvrdíkovi, klíčovému poradci předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Proto ODS chtěla na post, který opustil současný ministr vnitra Martin Pecina, dosadit bývalého šéfa resortu průmyslu a obchodu Martina Římana. „Tento krok ze strany ODS považujeme za porušení dohody. Říman je pro nás nepřijatelný i proto, že zastáváme názor, že vysoce postavená osoba z výkonné moci by se neměla stát předsedou ÚOHS. I kdybychom se nakonec dohodli, že šéfa ÚOHS bude moci navrhovat ODS, se jmenováním Římana souhlasit nebudeme,“ sdělil týdeníku EURO vysoce postavený sociální demokrat. Před dvěma týdny ČSSD přišla s novým kandidátem, navrhovala Ivana Přikryla, vedoucího Úřadu vlády ČR v letech 2005 až 2006, kdy byl premiérem Paroubek. ODS s Přikrylem nesouhlasila a obě strany se nakonec dohodly na Rafajovi. Není ale vyloučeno, že za ústupek ODS dostane post jednoho z místopředsedů ÚOHS.
Podle informací týdeníku EURO hrál při výběru šéfa antimonopolního úřadu důležitou roli pozitivní postoj nového předsedy k posuzování obřího tendru na odstraňování ekologických zátěží, který loni vypsalo ministerstvo financí.
Rafaj (47) kandidoval za ČSSD v Moravskoslezském kraji, poslancem je od roku 2002. Je rovněž členem dozorčí rady společnosti Letiště Praha, v minulosti působil i jako předseda dozorčí rady státního podniku Povodí Odry.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).