Menu Zavřít

ODS: ČEZ budeme krotit sami monitorem elektřiny

27. 8. 2009
Autor: profit

I v době krize tvoří výdaje na energie nemalou část rozpočtu domácností. ODS přichází s receptem, jak výdaje udržet pod kontrolou a zprůhlednit nepřehledný systém účtování cen elektřiny, který jen nahrává distributorům a výrobcům energie.

Autor: ec.europa.eu

První místopředseda ODS David Vodrážka a senátor ODS Bedřich Moldan představili na tiskové konferenci plán na efektivní kontrolu výdajů na elektrickou energii.

„Mandatorní výdaje musíme omezovat všichni, nejen stát. Lidé by měli dostat nástroj, jak zkrotit rostoucí apetit ČEZu na naše peněženky,“ říká 1. místopředseda David Vodrážka. Ten chce do České republiky přinést nový způsob kontroly výdajů za elektrickou energii fungující ve Velké Británii.

Ze zisků elektrárenské společnosti ČEZ by se podle ODS měla každá domácnost vybavit malým zařízením monitorujícím okamžitou spotřebu elektřiny.

BRAND24

Tzv. systém Wattson umožňuje každému uživateli zjistit svou přesnou momentální spotřebu a tím optimalizovat výběr spotřebičů. V některých státech EU je již systém široce využíván a dosahuje až 25% úspor elektrické energie. David Vodrážka odmítl populistické návrhy ČSSD, které povedou pouze k větší neekologické spotřebě a dalším ziskům ČEZu. ODS chce jít přesně opačným směrem, bude prosazovat „chytrou spotřebu“ – nízké, ekologické a efektní využití elektrické energie. „ČR potřebuje „politiku úspor a transparence počínající v každé domácnosti a končící na úrovni státu,“ řekl David Vodrážka.

Více na NašePeníze.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).