Menu Zavřít

Odhad vývoje zahraničního obchodu v dubnu 2011

3. 6. 2011
Autor: profit

Nové průmyslové zakázky ČR ze zahraničí v březnu zrychlily tempo meziročního růstu o 0,7 p.b. na 18,9 % a posilují tak již sedmnáctý měsíc v řadě.

Odhad vývoje zahraničního obchodu v dubnu 2011

Foto: Profimedia.cz

Naproti tomu růst průmyslových zakázek v EU ve třetím měsíci roku zpomalil o 8,7 p.b., avšak stále si drží relativně vysoké meziroční tempo +11,3 %. V samotné eurozóně pak zakázky posílily o 14,1 %.

Důvěra v zahraniční ekonomiky

Nálada v zemích Evropské unie, hodnocená indikátorem ekonomického sentimentu ESI, se v květnu nepatrně zvýšila, a to o 0,3 bodu na 105,4 bodu. V zemích platících jednotou evropskou měnou však pokračovalo ochlazení optimismu. Indikátor zde vykázal pokles o 0,6 bodu a dostal se tak na své sedmiměsíční minimum 105,5 bodu, přesto i nadále setrvává nad svým dlouhodobým průměrem.

V samotném Německu pak nálada mezi podnikateli zůstala navzdory obavám z dalších problémů okrajových zemí eurozóny stabilní. Index podnikatelského klimatu mnichovského institutu Ifo stagnoval na dubnové hodnotě 114,2 bodu. (Srovnávací základnou již od tohoto měsíce není rok 2000, ale rok 2005.)

Naopak nálada německých investorů a analytiků, měřená indexem ekonomického institutu ZEW, v květnu citelně propadla ze 7,6 bodu v dubnu na 3,1 bodu. Nachází se tak nejníže od listopadu 2010. Důvodem propadu jsou mimo jiné obavy z rostoucí inflace, opětovné zhoršení klimatu okolo dluhové krize v Evropě a smíšené signály o stavu americké ekonomiky.

Automobilový průmysl

Registrace nových osobních automobilů v EU v dubnu meziročně klesly o 4,1 %. Oslabení poptávky po nových automobilech bylo zaznamenáno na všech důležitých evropských automobilových trzích s výjimkou Německa, které dosáhlo růstu o 2,6 %. Naopak pokles ohlásilo španělsko (-23,3 %), Francie (-11,1 %), Velká Británie (-7,4 %) a Itálie (-2,2 %).

Ropa

Import ropy v dubnu oproti stejnému období loňského roku oslabil o 15,7 %. Celkem bylo do ČR dovezeno 557,6 tis. tun ropy v hodnotě 8,1 mld. Kč. V peněžním vyjádření byl import meziročně dražší o 9,5 %.

Cena ropy Brent překročila v dubnu po dvou a půl letech hranici 120 dolarů za barel, když dosáhla průměrné měsíční hodnoty 123 USD/barel. Cena ropy WTI poskočila na 110 USD/barel. Severomořskou ropu ve čtvrtém měsíci roku táhly nahoru stále ještě obavy z nepokojů v arabských zemích, ze kterých čerpá podporu.

Plyn

V dubnu bylo do ČR dle dat Energetického regulačního úřadu dovezeno 1 034,1 mil. m3 plynu. To představuje meziroční nárůst o 39,4 %. V meziměsíčním srovnání je to o 11,2 % plynu více.

Vývoj kurzu

Průměrný směnný kurz koruny k euru dosáhl v dubnu hodnoty 24,29 CZK/EUR. To představovalo meziroční i meziměsíční posílení o 4 %, resp. o 0,4 %. Ve čtvrtém měsíci roku posílila koruna i vůči americkému dolaru. V meziročním srovnání o 10,9 % a oproti předcházejícímu měsíci o 3,4 %. Průměrný směnný kurz byl 16,82 CZK/USD.

Ceny vývozu a dovozu, směnné relace

Směnné relace se v dubnu držely již šestnáctý měsíc v řadě v negativních hodnotách, když meziročně posílily na 96,5 %. To bylo způsobeno rychlejším tempem růstu cen dovozu (+5,3 %), než vývozu (+1,6 %).

Největší vliv na celkový meziroční index cen exportu mělo zvýšení cen polotovarů (+6,7 %), minerálních paliv (+22,6 %) a ostatních surovin (+16,2 %). Klesaly pouze ceny strojů a dopravních prostředků (-3,9 %) a průmyslového spotřebního zboží (-0,7 %). Dovozní ceny posílily nejvíce u minerálních paliv (+24,9 %), ostatních surovin (+44,1 %) a polotovarů (+8,1 %). Naopak pokles zaznamenaly opět stroje a dopravní prostředky (-2,4 %) a průmyslové spotřební zboží (-2,2 %).

Výhled na květen 2011

BRAND24

•    Průměrná cena ropy Brent v květnu oproti dubnu klesla na 114,2 USD/barel, cena ropy WTI oslabila na 101,3 USD/barel. Důvodem propadu byly mimo jiné slabá čísla o vývoji ekonomik v Evropě a USA a rostoucí nervozita kolem trhů v eurozóně, které zvyšují obavy, že poptávka po ropě a pohonných hmotách nebude tak vysoká, jak trh předpokládal.

•    Indikátor ekonomického sentimentu ČR v květnu již po páté v řadě oslabil, tentokrát o 0,4 bodu. Za jeho snížením stojí především pokles důvěry spotřebitelů (-2,5 bodu) a jen nepatrný růst očekávání podnikatelů (+0,1 bod). Mezi podnikateli byl v květnu zaznamenán pokles sentimentu v oblasti průmyslu (-2,4 bodu) a obchodu (-1 bod). Naopak pozitivněji naladěni jsou podnikatelé působící ve stavebnictví, kde zůstalo hodnocení na úrovni předchozího měsíce, a v odvětví služeb, ve kterém došlo k růstu o 3,6 bodu. Vzhledem k tomu, že všechna odvětví již překonala pokles z proběhlé recese (s výjimkou stavebnictví), je současné oslabování důvěry spíše následkem rostoucích obav o udržení budoucího vývoje. Důvodem poklesu spotřebitelské důvěry jsou pokračující obavy z růstu cen, ze zhoršení celkové ekonomické a finanční situace a mírně vyšší počet respondentů očekávajících zvýšení nezaměstnanosti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).