Menu Zavřít

Odečtěte si pojištění z daní

20. 11. 2006
Autor: Euro.cz

PENZIJNÍ A ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ Každý, kdo si platí penzijní připojištění nebo životní pojištění, má možnost odečíst si z daňového základu za rok až 24 tisíc korun. Příspěvky musí činit alespoň 18 tisíc korun ročně.

PENZIJNÍ A ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ Každý, kdo si platí penzijní připojištění nebo životní pojištění, má možnost odečíst si z daňového základu za rok až 24 tisíc korun. Příspěvky musí činit alespoň 18 tisíc korun ročně.

Plátci daně z příjmu fyzických osob mají možnost odečíst si za letošní rok až 24 tisíc korun z daňového základu, tedy 12 tisíc korun na základě spoření v rámci penzijního připojištění a dalších 12 tisíc korun za životní pojištění. Nejvyšší daňové úlevy lze dosáhnout, činí-li sjednané a zaplacené příspěvky jak za penzijní, tak za životní pojištění 18 tisíc korun za rok. Chybějící úspory přitom lze většinou doplatit jednorázově na konci roku.

Službu daňové optimalizace, kterou podnikatelům zajišťují většinou jejich daňoví poradci, nyní začala poskytovat i skupina ING. Pro maximalizaci daňové úlevy za letošní rok je o aktivaci služby Daňové optimum potřeba požádat do konce listopadu letošního roku.

CONTENT24

„Pro daňové odpočty není důležité, ve kterém měsíci roku jste si služby ING sjednali, ale celková platba za příslušný rok. Klientovi tak stačí pouze na konci roku zaplatit vypočítaný jednorázový vklad. Všechny další potřebné úkony se provádějí zcela automaticky. V lednu pak zákazník obdrží potvrzení pro finanční úřad se zvýšeným odpočtem,“ vysvětluje Jiří Rusnok, hlavní ekonom a ředitel ING Penzijního fondu.

Na základě příspěvků, které účastník platil během kalendářního roku, vypočítá ING Penzijní fond či ING Pojišťovna optimální částku jednorázového vkladu pro měsíc prosinec tak, aby klient získal maximální odpočet ze základu daně i maximální výši státního příspěvku za příslušný rok. Zaměstnanci by měli předložit potvrzení mzdové účtárně nejpozději do 15. února. Potvrzení pro finanční úřad podnikatel použije jako přílohu k daňovému přiznání. Snížení základu daně musí provést ve výpočtu a případný přeplatek mu vrátí příslušný finanční úřad. *

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).