Menu Zavřít

Odbory opustily jednání o reformách

21. 4. 2011
Autor: profit

Odboráři opustili dnešní jednání tripartity o reformách. S kabinetem se nedohodli na změnách vládních reformních zákonů. Novinářům to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Foto: Miloslav Hamřík

První protest proti vládě zorganizují 21. května. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) dnešní postup odborů narušuje sociální dialog.

Představitelé odborů současně vyzvali vládu, aby neprodleně svolala zasedání předsednictva tripartity. Na něm chtějí dojednat další způsob komunikace. Reformy, které vláda tripartitě předkládá, podle nich totiž už vláda projednala. To prý svědčí o tom, že vláda nebere tripartitu vážně. Kdy by se zasedání předsednictva mělo uskutečnit, je podle nich na premiérovi Petru Nečasovi (ODS). Pokud se nepodaří na předsednictvu tripartity dosáhnout dohody a vláda nezačne hledat konsenzus, nevylučují odbory ani stávku.

Považuji to za závažný krok ze strany odborů,“ řekl ministr Drábek k jejich odchodu z tripartity. Odboráři podle něho dávají před jednáním přednost nátlakovým akcím. Vláda je však i nadále připravena s odbory jednat.

BRAND24

Svaz průmyslu a dopravy ČR vydal prohlášení, ve kterém nesouhlasí s odchodem zástupců odborů z dnešního jednání Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody ČR (tripartity). A to i přesto, že nelze přehlížet vážné problémy vládní koalice a skutečnost, že politická nestabilita zpomaluje práce na reformách.

Svaz průmyslu a dopravy ČR považuje naopak za nezbytné pokračovat v tripartitních jednáních. Co je třeba udělat velmi rychle je zvýšit efektivitu její činnosti. Proto zaměstnavatelé navrhují na příští týden svolání mimořádného předsednictva tripartity, které se bude zabývat současnou situací. Svaz průmyslu a dopravy ČR vychází z předpokladu, že příprava reforem by měla posílit úlohu tripartity.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).