Menu Zavřít

Odborníci: Novela zákona o úrazovém pojištění zaměstnanců se musí změnit

10. 1. 2012
Autor: profit

Novela zákona o úrazovém pojištění zaměstnanců, kterou v současné době posuzuje legislativní rada vlády, by měla zohlednit stanoviska odborné veřejnosti, shodli se v úterý účastníci senátní konference k tomuto tématu. Ti požadují odložení účinnosti novely o dva roky či její úplné zastavení.

Foto: Profimedia.cz

Ta novela prošla rozsáhlou diskusí, během níž dávali zaměstnavatelé, zaměstnanci, odborníci i členové pracovní skupiny jasně najevo, že ta novela je špatná a nepřijatelná,“ řekla dnes na konferenci nazvané Předpoklady funkčního úrazového pojištění zaměstnanců v České republice předsedkyně Stálého výboru pro sociální a zdravotní problematiku Rady vlády pro BOZP Libuše Bělohlávková.

Podle ní chtějí odborníci na konferenci vysvětlit, jak by měla novela správně fungovat: “Na závěr chceme udělat výstup, že jsme jako odborná veřejnost skutečně proti tomu. Máme zájem na tom, aby se ten zákon zastavil, aby se jeho účinnost odložila o dva roky a aby začala nová jednání.

BRAND24

Novela zákona o úrazovém pojištění zaměstnanců by měla platit od 1. ledna příštího roku. Pokud by vláda přistoupila na dvouleté odložení, platila by tak až od roku 2015. Bělohlávková dodala, že o tomto postupu již hovořila s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09) a ten jí slíbil, že pokud legislativní rada vlády návrh vrátí, bude připravený dát slovo odborníkům a hledat společné řešení.

Odborníci chtějí podle svých slov dosáhnout skutečného naplnění filozofie úrazového pojištění. Tedy konkrétně, aby provozovatel úrazového pojištění měl sám zájem na tom, aby nedocházelo k úrazům, popřípadě, aby se zaměstnanec co nejdříve vracel do pracovního procesu. Správcem úrazového pojištění by mohla být jediná veřejnoprávní instituce, otázkou k jednání ale například zůstává, zda by měl být pojištěný zaměstnavatel či zaměstnanec.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).