Menu Zavřít

Odběratel nechce zaplatit fakturu

16. 1. 2006
Autor: Euro.cz

* Firma, které jsme dodali zboží, nám ani 30 dnů po splatnosti svévolně nechce zaplatit fakturu. Jde z její strany evidentně o úmysl, protože peněz má jinak dost. Když jsme je vyzvali, aby nám důvody odmítnutí faktury napsali písemně, jen se nám vysmáli. Prostě že nic nezaplatí. Jak máme postupovat?

BRAND24

Firma, které jsme dodali zboží, nám ani 30 dnů po splatnosti svévolně nechce zaplatit fakturu. Jde z její strany evidentně o úmysl, protože peněz má jinak dost. Když jsme je vyzvali, aby nám důvody odmítnutí faktury napsali písemně, jen se nám vysmáli. Prostě že nic nezaplatí. Jak máme postupovat? Je možné v takovém případě podat na dlužníka návrh na konkurz?

Martin Klein Pokud dlužník včas a řádně nesplatí svůj dluh, je především možné domáhat se splnění jeho závazku u soudu. Bude-li váš nárok dostatečně zřejmý, může soud rozhodnout takzvaným platebním rozkazem, aniž by nařizoval jednání. V opačném případě nebo tehdy, kdy dlužník podá proti platebnímu rozkazu takzvaný odpor, proběhne standardní soudní řízení. Ačkoliv je tento postup zdlouhavý, znamená pro dlužníka i určitá negativa: V případě vašeho úspěchu ve sporu vám totiž bude zřejmě muset uhradit nejen vámi zaplacený soudní poplatek, ale i náklady na advokáta, pokud se jím necháte ve sporu zastupovat. Výše nahrazovaných nákladů je stanovena právními předpisy a například u dlužné (žalované) částky 200 tisíc korun činí tato náhrada 34 500 korun. Tato náhrada by vám měla být přiznána i v případě, že dlužník dobrovolně zaplatí v průběhu soudního řízení. Další možností, jak motivovat dlužníka ke včasnému splacení jeho splatného dluhu, je požadovat na něm úroky z prodlení. Nebyla-li jejich výše sjednána, činí tyto úroky v současné době devět procent z dlužné částky ročně. Nárok na úhradu úroků z prodlení je možné rovněž uplatnit u soudu, a to spolu s žalobou na zaplacení dlužné částky nebo i samostatně. Úroky z prodlení je tak možné vymáhat i poté, kdy dlužník svůj dluh zaplatí. Podání návrhu na prohlášení konkurzu je krajním řešením. Před podáním návrhu je vhodné zjistit i jiné věřitele dlužníka, neboť mnohost věřitelů je jedním z předpokladů pro to, aby soud na majetek dlužníka konkurz prohlásil. Pokud byste byli jediným věřitelem, je krajně nepravděpodobné, že by byl konkurz prohlášen. Mgr. Martin Doleček, advokát, KŠD Šťovíček advokátní kancelář, v. o. s.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).