Menu Zavřít

Od roku 2005 si budou moci velké podniky vybrat dodavatele plynu

22. 10. 2004
Autor: Euro.cz

S největší pravděpodobností od počátku nového roku si budou moci velké podniky vybrat svého dodavatele zemního plynu. Rozhodla o tom sněmovna, když schválila novelu energetického zákona.

S největší pravděpodobností odpočátku nového roku si budou moci velké podniky vybrat svéhododavatele zemního plynu. Rozhodla o tom sněmovna, kdyžschválila novelu energetického zákona. Nová norma zároveňpožaduje po rozvodných společnostech, aby oddělily obchodníčinnosti a aktivity spojené s přenosem elektřiny či přepravouplynu. Na to však budou mít firmy déle času.

Novela předpokládá vyšší konkurenci na energetických trzícha posílí postavení spotřebitele právě tím, že zavede možnostvýběru dodavatele. Ačkoli má konkurence přinést pokles cen, přiotevírání trhu s energiemi to příliš neplatí. Například vNěmecku, které už trh s elektřinou liberalizovalo, sice cenapoklesla, ale po dvou letech cenové stability je elektřina rok odroku dražší.

Distributoři plynu a elektřiny budou muset do stanovenýchtermínů oddělit své aktivity na obchod a přenos elektřiny čipřepravu plynu, které budou nadále regulované. Například skupinaČEZ chce ze současných pěti distribučních firem vydělit obchod apřenos a integrovat je do nových, oddělených firem.

Novela kromě nového harmonogramu zavádí pojem dodavatelposlední instance. Ten bude povinně dodávat za regulované cenytěm odběratelům, kteří nebudou mít například zájem využítmožnosti výběru dodavatele. Systém by tak měl vytvořit záchrannousíť pro malé podniky a domácnosti.

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhlo aktualizaci zákonapředevším kvůli novelám dvou energetických směrnic Evropské uniez minulého roku. Liberalizace trhu s energiemi v Evropě trváněkolik let.

BRAND24

Některé státy, například Rakousko nebo Německo, již trhotevřely na sto procent. Nejzazší termín pro otevření trhů jepodle evropských směrnic polovina roku 2007. Česká normapředpokládá liberalizaci celého trh s elektřinou s výjimkoudomácností od roku 2006. Ke konci roku 2006 by se pak měl uvolnittrh i pro ně. Trh se zemním plynem bude otevřen od roku 2007.

Česká republika je společně s dalšími 17 státy rozšířenéEvropské unie ve skluzu v přijímání příslušné normy. Před týdnemEvropská komise rozeslala dopisy, v nichž státy upozorňuje, že sejim nepodařilo včas zanést právní úpravy do národních zákonů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).