Menu Zavřít

Od neděle startuje nový portál Datových schránek

17. 6. 2011
Autor: profit

Od neděle 19. června 2011 budou mít uživatelé k dispozici nový plnohodnotný Portál datových schránek.

Od neděle startuje nový portál Datových schránek

Foto: Česká pošta

Stránky www.mojedatovaschranka.cz nově zafungují jako prostor, který na jednom místě nabídne komplexní informace a služby Informačního systému datových schránek (ISDS).

Kromě informací o ISDS Portál uživatelům umožní i přihlášení do datové schránky rozšířené o další bezpečné způsoby přihlášení. Nabídne také část k publikování inteligentních elektronických formulářů, které časem uživatelé na Portálu naleznou.  Dojde tak k významnému zefektivnění komunikace občanů se státem.

Ministerstvo vnitra spolu s Českou poštou tímto krokem pokračují v neustálém vylepšování ISDS, kterým od jeho startu v listopadu 2009 bez komplikací prošlo přes 46 milionů zpráv.

Další bezpečné metody přihlášení

Ministerstvo vnitra jako správce a Česká pošta jako provozovatel Systému rozšířily možnosti přihlášení do datových schránek. Jde o přihlášení přes jednorázové heslo zasílané formou sms, tedy o způsob využívaný např. v internetovém bankovnictví. Další možností je nechat si jednorázové heslo vygenerovat mobilní aplikací, bez nutnosti připojovat se do datové sítě mobilních operátorů. 

Oba způsoby rozšiřují možnost přihlášení přes jméno a heslo a díky svému vysokému stupni zabezpečení nabízejí uživatelům další možnosti, jak na datovou schránku „přidělat další zámek“. Nadále samozřejmě zůstává i možnost „klasického“ přihlášení přes jméno, heslo, případně certifikát.

Inteligentní elektronické formuláře

Díky Portálu vzniká zabezpečené a garantované prostředí pro elektronická podání, které na uživatele neklade žádné další technické ani administrativní požadavky. Cílem je vytvořit místo, kde občané naleznou seznam autorizovaných inteligentních formulářů a z něhož bude možné přes datovou schránku jejich jednoduché odeslání úřadům.

Je však na samotných úřadech, kdy a jaké formuláře se rozhodnou veřejnosti poskytnout. Ministerstvo vnitra proto vede s jednotlivými úřady intenzivní jednání, aby tyto formuláře veřejnosti přes Portál datových schránek poskytly. Nabídka inteligentních formulářů totiž ulehčí život jak občanům, tak i samotným úřadům. Občané tak získají nejen místo, kde naleznou seznam nejčastěji využívaných formulářů, ale také jistotu, že inteligentní formulář je autentický a že doputuje správnému příjemci. Tento garantovaný způsob zajistí, že už nebude třeba formuláře tisknout ani opatřovat elektronickým podpisem.

BRAND24

Zveřejňování věstníků

Portál také orgánům veřejné správy umožní jednoduše publikovat své věstníky. Tato část bude rozdělená na věstníky krajů, ministerstev a věstníky ostatních ústředních orgánů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).