Menu Zavřít

Od Guggenheimova muzea k Ptačímu hnízdu

23. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Naše stavební materiály používají nejlepší architekti světa, říká Gian Luca Sghedoni

Když se při volbě světového podnikatele roku přítomné dámy dohadovaly, který ze čtyřicítky byznysmenů je nejpohlednější, velmi často padalo jméno italského vítěze Gian Luky Sghedoniho. Ten je šéfem společnosti Kerakoll, jejíž jméno je asi povědomé především příznivcům motocyklových závodů. Logo této firmy totiž nosí na své kombinéze několikanásobný vítěz MotoGP a největší hvězda sportu Valentino Rossi. O poznání méně lidí už ví, že společnost vyrábí špičkové stavební materiály, které jsou použity na mnoha architektonických klenotech, jako je Guggenheimovo muzeum ve španělském Bilbau, budova Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku nebo slavné „Ptačí hnízdo“, olympijský stadion v čínském Pekingu. Materiály od Kerakollu využívají takové osobnosti architektury jako Frank Gehry, Jean Nouvel nebo Renzo Piano. „V rodinném byznysu pracuji od devětadvaceti let. Společnost založil v roce 1968 můj otec. Prošel jsem si povinným kolečkem ve všech odděleních, od prodejů, přes marketing, až po výrobu. Vlastně jsem nikdy nechtěl pracovat jinde,“ říká Sghedoni a omlouvá se přitom za svůj silný italský přízvuk. „Mám pocit zodpovědnosti za firmu, kterou jsem převzal po otci a za naše zaměstnance. Chci ji jednou předat svým třem synům,“ dodává a s viditelnou hrdostí vyjmenovává jména a věk svých dětí.

BRAND24

Společnost předám synům Firma, kterou Sghedoni vede, se podle jeho slov zabývá především dvěma oblastmi: výrobou stavebních materiálů pro velké projekty jako mrakodrapy nebo luxusní bytová a kancelářská centra a restaurováním starých staveb. „Jak víte, v Itálii máme asi tři čtvrtiny všech památek na světě,“ říká s nezaměnitelným, typicky italským pohledem na slavnou historii své země. „Jsme jediná společnost v Itálii, která dostala povolení na restaurování těch nejcennějších historických objektů, jako je Forum Romanum v Římě, archeologická lokalita v Pompejích nebo Galerie Uffizi ve Florencii. Dělali jsme také na obnově baziliky v Turíně, což je největší rekonstrukce v Evropě za posledních deset let,“ dodává. Nejslavnější světoví architekti a restaurátorské firmy podle Sghedoniho oceňují také fakt, že stavební materiály z Kerakollu prošly nejnáročnějšími kontrolami, a mohou se tak chlubit certifikáty dosvědčujícími, že jejich výroba a používání nepoškozuje životní prostředí. „V dnešní době je pro investory do velkých projektů velmi důležité, aby jejich stavby byly co nejekologičtější,“ domnívá se. „V posledních šesti letech jsme proto zásadně změnili způsob výroby, a jsme tak dnes zcela ,zelenou´ značkou.“

Od chemie po interiéry Jen výčet všech materiálů, které Kerakoll vyrábí, by vydal na samostatný článek a pod většinou z nich si laik mnoho nepředstaví. Škála výrobků sahá od betonu a epoxidových pryskyřic přes speciální lepidla na mramor a jiné ušlechtilé kameny, až po desítky druhů malty a cementu, které jsou schopny držet pohromadě nejtěžší konstrukce. K tomu se přidávají různé typy izolací nebo třeba sofistikované materiály chránící stavby před vlhkostí, které se používají například při rekonstrukcích památek v Benátkách. Kerakoll se v posledních letech vrhl také na trh interiérové architektury a dodává například vizuálně atraktivní podlahové materiály do designových bytů a domů. Vyšší důraz na běžnou klientelu a nikoli pouze na velké zakázky se projevil také v otevření nákupní galerie v Miláně. V příštích letech chce společnost vytvořit podobné prodejny také v Paříži, Londýně, Berlíně, Barceloně a dalších třech metropolích. „Kvalitní produkty ale nestačí, klademe obrovský důraz na servis pro naše zákazníky. Pokud totiž vyrábíte nejlepší materiály na světě, ale nejste je schopni architektům do Číny nebo na Blízký východ včas dodat, máte velký problém,“ směje se Sghedoni.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).