Menu Zavřít

Od 11. do 17. června

8. 6. 2012
Autor: Euro.cz

kalendárium

PONDĚLÍ 11. ČERVNA

Jak snižovat skleníkové plyny

Ministři pro životní prostředí EU budou v Lucemburku jednat o emisích skleníkových plynů a jejich snižování v zemědělství a lesnictví.

Příprava na summit

Neformální Rada pro všeobecné záležitosti EU se sejde v Dánsku, aby přichystala nadcházející vrcholné setkání šéfů států a vlád EU. Jedním z hlavních témat bude budoucí dlouhodobý unijní rozpočet Evropské unie. Státy jsou obvykle zastoupeny na této Radě ministry zahraničí a pro evropské záležitosti.

ÚTERÝ 12. ČERVNA

Podpora rybářství

Zasedání ministrů zemědělství se zaměří na společnou organizaci rybářského trhu.

STŘEDA 13. ČERVNA

Rozpočtový maraton

Europoslanci budou na plenárním zasedání ve Štrasburku debatovat o rozpočtovém uspořádání pro roky 2014 až 2020. Zákonodárci se brání snaze vlád členských států snížit celkovou sumu 1,025 bilionu eur. Naopak prosazují větší výdaje na stimulaci evropských ekonomik. Parlament také podporuje pozici komise, že by EU měla mít „vlastní zdroje“ financí, například prostřednictvím unijní daně z finančních transakcí.

Spor o ekonomické vládnutí

Evropský parlament probere návrh pravidel, na jejichž základě Evropská komise získá další pravomoci nad fiskální politikou EU v rámci takzvaného dvoubalíku ekonomického vládnutí. Mezi europoslanci dvou největších frakcí vládne zásadní rozpor, zatímco středopravá Evropská lidová strana si přeje schválit novou legislativu co nejdříve, socialisté chtějí odklad po parlamentních volbách v Řecku a Francii.

PÁTEK 15. ČERVNA

Kdo má práci

Eurostat vydá údaje o zaměstnanosti v 1. čtvrtletí 2012.

Jak se prodávala auta?

Asociace evropských výrobců automobilů ACEA zveřejní údaje o prodeji aut v EU za květen.

Obnova starých plynovodů

Zasedání ministrů dopravy, spojů a energetiky zemí EU v Lucemburku. Cílem je pomoci EU nasměřovat velké investice do výstavby nové infrastruktury, která by nahradila stávající zastaralé vedení energetických dodávek.

NEDĚLE 17. ČERVNA

BRAND24

Volby pod Olympem napodruhé

Řekové půjdou k opakovaným parlamentním volbám. Vítězství levicové strany Syriza, která slíbila zbavit zemi závazků k tvrdým úsporám a reformám, může Řecko nasměřovat ven z eurozóny.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).