Menu Zavřít

Očima experta

12. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Profit oslovil Josef Slováčka, předsedu Asociace pro využití tepelných čerpadel a ředitele firmy Termo Komfort.* Jaké jsou největší problémy vašeho oboru?Jsou to především nízké ceny energií, které ovlivňují ekonomickou návratnost investic do tepelného čerpadla.

Profit oslovil Josef Slováčka, předsedu Asociace pro využití tepelných čerpadel a ředitele firmy Termo Komfort.

* Jaké jsou největší problémy vašeho oboru?

Jsou to především nízké ceny energií, které ovlivňují ekonomickou návratnost investic do tepelného čerpadla.

* Co očekává vaše asociace od začlenění ČR do Evropské unie?

Přenos zkušeností z využití obnovitelných zdrojů energie. Evropská unie má také stanoveny kvóty pro podíl obnovitelných zdrojů energie.

* Jak hodnotíte podnikatelské prostředí v oboru tepelných čerpadel?

Ne všechny firmy působící v oboru se chovají korektně a dodávají dobrá zařízení. Možná se to týká až čtvrtiny firem. Proto naše asociace připravuje štítkování tepelných čerpadel, které budou garantovat parametry a kvalitu těchto zařízení. To se projeví v ceně tepelného čerpadla. Chceme rovněž zlepšit vzdělávání montážních firem, dbát na jejich technickou úroveň, protože se jedná o úplně jiný způsob vytápění než klasickými kotli.

BRAND24

* Podporuje stát tento obor?

Existuje státní dotační politika pro tepelná čerpadla. Celá řada uživatelů tuto dotaci již získala. Pro letošní rok jsou ale kritéria na získání dotace postavena tak tvrdě, že prakticky dotaci nelze získat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).