Menu Zavřít

OCHUTNALI JSME ZA VÁS

1. 3. 2004
Autor: Euro.cz

Vinařská oblast brněnská, obec Dolní Kounice Výrobce: Trpělka & Oulehla, Nové Bránice Cena v maloobchodě: 154 Kč Barva: světle zlatozelená, vůně: jemné zelené jablko, chuť: pichlavá, zemitější

VELTLÍNSKÉ ČERVENÉ RANÉ 2002 POZDNÍ SBĚR

Veltlínské červené se známou etiketou „Rosa Coeli“ potěší nevtíravou, jemnou a přitom bohatou vůní, v níž se mísí ovocné tóny s květinovými. Chuť je však typově na hony vzdálena předcházejícímu dojmu a navíc staví proti své vlastní aromatické ušlechtilosti pichlavý, zemitě plebejský charakter lehce nahořklé chuti. Přes tuto kritiku nevyznívá celek negativně, jen je sám obětí příliš dokonalého prvního dojmu, kterým se při degustaci prezentuje.

 

GRYLLUS 2002 POZDNÍ SBĚR

Vinařská oblast znojemská, obec Sedlešovice, trať Kraví Hora Výrobce: Vinařství rodiny Špalkovy, Nový Šaldorf Cena v maloobchodě: 160 Kč Barva: elegantní světle zelená, vůně: nevýrazná, ovocná, chuť: pestrá, s převažujícími citrusy

BRAND24

Cvrček (Gryllus) ve jméně vína napovídá, že se jedná o révu z teplých poloh, kde je sám domovem. Avizuje také, že se jedná o známkové víno, sestavené z několika odrůd - v tomto případě Ryzlink rýnský, Chardonnay a Sauvignon. Výsledek je neobvyklý, ale zajímavý. Vůně je sice nevýrazná, zato chuť se mění a vyvíjí každou vteřinou, aby se střídavě hlásila k jednotlivým odrůdám. Hladina kyselin je vyvážená a víno příjemně pitelné.

Celkový dojem z vína označuje počet plných bodů. Minimum je půl bodu, maximum pět bodů. Výhodnost nákupu poměřuje kvalitu vína s cenou, nejlevnější víno tedy nemusí být právě dobrá koupě, a naopak relativně dražší láhev může být skvělým tipem. Maximum je pět, nejméně jeden bod.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).