Menu Zavřít

Ochraňte sebe i svůj majetek

4. 7. 2005
Autor: Euro.cz

BEZPEČNOST PODNIKATELŮ Vyloupení obchodu, krádež zboží ze skladu, někdy dokonce vražda objednaná konkurencí. To vše může hrozit podnikatelům. Profit zjišťoval, jak můžete sebe i svůj majetek ochránit a kolik to stojí.

BEZPEČNOST PODNIKATELŮ Vyloupení obchodu, krádež zboží ze skladu, někdy dokonce vražda objednaná konkurencí. To vše může hrozit podnikatelům. Profit zjišťoval, jak můžete sebe i svůj majetek ochránit a kolik to stojí.

Ochrana vašeho podniku nemusí být drahá. Bezpečnostní systém, který ochrání třeba obchod, lze pořídit již za deset tisíc korun. Také bezpečnostní agentura tolik nebolí - její strážci patří mezi nejlevnější pracovní síly vůbec. Podnikatel, který se cítí ohrožen na životě, si může najmout rovněž osobní bodyguardy. K takovému kroku přistoupil třeba příbramský podnikatel Jaroslav Starka, kterého na jaře neznámý útočník postřelil přímo před jeho domem. Tělesná ochranka se už ale může pěkně prodražit.

HLÍDAČI - PRÁCE VŠEHO DRUHU

Podnikatele chrání v současnosti již téměř padesátitisícová armáda zaměstnanců bezpečnostních služeb. „Málokdo třeba ví, že hlídači v obchodech mají za úkol dohlížet hlavně na zaměstnance a zákazníkům má ochranka spíše poradit,“ říká Věra Dvořáková z bezpečnostní agentury ABL.

Hlídač má i další funkce. „Pořádně provedenou bezpečnostní službu musíme chápat jako prevenci proti obecné kriminalitě. Zároveň může plnit další úkoly v požární ochraně a na úseku bezpečnosti práce, protože při obchůzce má kontrolovat všechno možné. Strážný bude první, který závadu objeví, a má být k tomu vycvičený a vyškolený,“ upozorňuje tajemník Security Clubu Radek Zapletal.

BRAND24

Samozřejmě pozitivně asi nebudou strážného vnímat zaměstnanci, které služba kontroluje, jak chodí do práce, jestli nevynášejí věci a tak dále.

OCHRANKA - ČERNÝ PÁSEK NESTAČÍ Specifickým směrem v bezpečnostních agenturách je ochrana osob. Někteří klienti opravdu tyto služby potřebují a vědí, že se mají obrátit na profesionály. Najdou se ale i ti, kteří se jenom předvádějí a chtějí, aby bylo vidět, že je s nimi bodyguard. Jako v každém jiném oboru působí také zde podle odborníků velmi profesionální společnosti až po ty, které si myslí, že to může dělat každý. Bodyguard by však měl mít každopádně za sebou speciální výcvik. Určitě nelze dělat bodyguarda jen s černým páskem v karate. Bezpečnostní agentury mají buď své výcvikáře, nebo se obracejí na specializované agentury. „Málokdo si uvědomuje, že je to někdy hrozná nuda. Musíte s tím člověkem chodit, hlídat ho, přizpůsobit se mu a promýšlet různé varianty, jak ho dostat z případného ohrožení,“ podotýká Zapletal. „Není to jenom tak, jak to vidíme ve filmech, že kolem chodí dvě opičky,“ podtrhuje jednatel bezpečnostní a výcvikové agentury Skatach David Vedral. POČET „BEZPEČÁKŮ“ RYCHLE ROSTE Armáda zaměstnanců bezpečnostních služeb již loni přesáhla čtyřicet šest tisíc a počet subjektů na trhu se pohybuje kolem ohromujících šesti tisíc. „Policie má úlohu preventivní a k následnému dohledání kriminality, ale primárně si majetek musí každý ohlídat sám,“ říká k tomu Zapletal. To vysvětluje i každoroční dynamický nárůst počtu zaměstnanců, který se za posledních pět let zvýšil o více než deset tisíc. „Když si vezmete čtyřicet šest tisíc lidí, přičemž armáda má mít kolem třiceti tisíc lidí a policie také čtyřicet šest tisíc, tak je nás hodně. Policisté jen jezdí a koukají, kdežto strážný je na konkrétním místě,“ uzavírá Zapletal. STÁT DEFORMUJE TRH Spousta subjektů nerespektuje ani minimální mzdové tarify a stát to podle Radka Zapletala ještě podporuje. „V jeho výběrových řízeních vyhrává nejnižší cena a už z té je jasné, že dotyčná firma nemůže stanovený minimální mzdový tarif splnit. Když služba nabízí ostrahu za osmdesát čtyři korun na hodinu a minimální mzdové náklady na osobu jsou 81,30 koruny, tak si najme tu, která tarify porušuje. Pak jsou i zaměstnanci chudáky,“ upozorňuje. „Našimi nepřáteli, kteří zároveň podkopávají hliněné nohy státu, jsou sami úředníci,“ doplňuje prezident Unie bezpečnostních služeb ČR Jiří Kameník. PŘÍKLADY CEN  | Funkce| Cena** |

 Strážný ve vrátnici od 90 Kč/hod
 Strážný-pochůzkář od 95 Kč/hod
 Osobní ochranka od 500 Kč/hod
 Prohlídka skladu pyrotechnikem 2500 Kč
 Centrála poplachového systému od 5000 Kč
 Výjezd zásahové soukromé jednotky 200-800 Kč
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).