Menu Zavřít

Očekáváme mírný růst podnikání v mezích zákona

2. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Na sklonku roku proběhl v Evropě průzkum, který zjišťoval, jaký vývoj ve svých firmách očekávají podnikatelé jednotlivých zemí. Česká republika se v porovnání s ostatními státy tváří poněkud skepticky, respektive v mezích pouze mírného optimismu.

Jinými slovy podnikatelé očekávají mírný růst prodejů, mírný růst obratu, mírně se zvyšující objem exportu i mírný růst investice do svých firem.

Na jedné straně je nutné hledat příčiny takového postoje v podmínkách, které Česká republika firmám vytváří, na druhou stranu, myslím, patří k naší národní povaze mírný pesimismus a raději touha nechat se v dobrém překvapit, než být z výsledku zklamán.

Já osobně se domnívám, že se trend rostoucí ekonomiky udrží i v roce 2007. Věřím, že české firmy využijí možností nově otevřeného trhu Bulharska a Rumunska, s nimiž nás historicky pojí nemálo společného. Tyto země se nyní ocitly na stejné startovací čáře, na níž jsme my byli před téměř třemi lety. Takový náskok je možné dobře zúročit. Výhodou je také podobné průmyslové zaměření zemí, minimálně základy, na nichž bude možné stavět, tedy existují. Vzájemně otevřené pracovní trhy nově přistupujících zemí a Česka by mohly alespoň do určité míry řešit nenasytnou poptávku tuzemského pracovního trhu po kvalifikovaných i nekvalifikovaných zaměstnancích. V tuto chvíli už nejde pouze o stavební firmy, ale i technické výroby či zdravotnická zařízení, které by zaměstnance těchto zemí uvítaly.

České firmy si v rámci jednotného trhu našly svoje místo, obstály v konkurenci a nebojí se pronikat i na trhy takzvaných třetích zemí, konkrétně Asie a Dálného východu. V tom budou i nadále pokračovat a nepůjde pouze o výsadu velkých společností. Saldo obchodní bilance bude v příštím roce kladné, zahraniční obchod České republiky se ve výsledcích tuzemské ekonomiky projeví pozitivně.

Příležitostí pro menší firmy byla směrnice o službách, která byla připravena tak, aby trh se službami v rámci Evropské unie skutečně uvolnila. Bohužel byla přijata v podobě, která neznamená nic jiného než to, že k odstraňování překážek národních legislativ bude docházet jen pozvolna, a skutečně volného trhu se službami se dočkáme nejdříve za tři roky.

Právě malé a střední podnikání se i v rámci národního právního rámce musí potýkat s řadou překážek, které brzdí další rozvoj. Podíl na hrubém domácím produktu těchto firem zatím za evropským průměrem pokulhává, hlavními tahouny jsou velké průmyslové výroby. Drobné podnikání přitom jen nemá dostatečný prostor pro další rozvoj, ten mu musí poskytnout stát, respektive platná legislativa. Doufám, že v roce 2007 bude učiněn posun ve snižování míry regulace a nárokovaných administrativních i věcných povinností, jimiž se drobný podnikatel musí zabývat a naplňovat je.

Kromě toho se sektoru malých a středních podniků od poloviny letošního roku otevřou dveře k prostředkům vyčleněným v dalším rozpočtovém období na rozvoj podnikání. Měly by se proto co nejlépe připravit na čerpání uvolněných prostředků, na straně státu je pak nutná podpora formou maximálně zjednodušených administrativních nároků pro podávání podnikatelských projektů. Nejen malé a střední firmy by se měly zaměřit především na rozvoj oblastí jako je vzdělávání, výzkum a vývoj. Peníze pro Česko by měly být použity k dlouhodobému nastartování znalostní ekonomiky, inovace nemají být výsadou velkých firem.

Hned od začátku roku začal platit nový zákoník práce. Tím kromě jiného došlo ke zrušení některých dosud velmi využívaných institutů, jako je například vedlejší pracovní poměr či pohotovost vykonávaná na pracovišti. Mění se i výpovědní lhůty, některé tarify u příplatků za práci přesčas, lhůty archivace a podobně. Ke změnám dochází také v oblasti bezpečnosti práce.

Nyní nelze předjímat, jakých dalších změn se v podnikatelském prostředí v roce 2007 dočkáme. Mělo by dojít ke zjednodušení komunikace se státní správou, k propojení informačních systémů veřejné správy, což by usnadnilo práci centrálních registračních míst.

Mám-li se podívat do věštecké koule, pak stačí letmý pohled, aby bylo zřejmé, že lze i nadále předpokládat posilování koruny, rostoucí ceny energií, přibližně tříprocentní inflaci a mírný úbytek zahraničních investorů. Bulharsko a Rumunsko jsou pro Česko v tomto směru jistou konkurencí. Česká republika se také začne pomalu připravovat na unijní předsednictví. To může přispět k dalšímu oživení turistického ruchu i jiných oblastí podnikání. Ať se vám rok 2007 vydaří lépe, než si troufáte představit.

BRAND24

Firmy využijí nově otevřené trhy Bulharska a Rumunska.

Doufám, že se letos sníží míra regulace a administrativních povinností.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).