Menu Zavřít

Obří akvizice za osm miliard liber. Strojírenský gigant GKN ovládla společnost Melrose

29. 3. 2018
Autor: gkn.com

Společnosti Melrose Industries se po tříměsíčním souboji podařilo získat kontrolu nad britským strojírenským gigantem GKN. Její nabídku 8,1 miliardy liber (235,4 miliardy korun) podpořilo 52,4 procenta akcionářů.

„Jsme rádi a vděčni za to, že jsme získali akcionáře GKN pro náš plán vytvořit britský průmyslový motor s tržní kapitalizací přes deset miliard liber a s obrovskou budoucností,“ řekl šéf Melrose Christopher Miller. Od roku 2009, kdy společnost Kraft uchvátila výrobce cukrovinek Cadbury, je to největší převzetí firmy v Británii, napsala agentura Reuters.

Akcie britské společnosti Melrose, která se specializuje na akvizice a zlepšování hospodaření nevýkonných podniků, vzrostly o téměř čtyři procenta a GKN o necelých deset procent.

Strojírenská společnost GKN vyrábí zařízení pro letecký a automobilový průmysl, její divize Driveline dodává komponenty pro zhruba polovinu osobních automobilů a lehkých nákladních vozů na světě. Sekce pro letecký průmysl je hlavním dodavatelem americké armády a je klíčovým partnerem v obranných projektech s britskou účastí, jako je vývoj bojového letounu F-35.


Přečtěte si o čínské investiční „ofenzivě“:

Velké čínské oči aneb Stručná historie slavného čínského investování v Čechách

 Kurz přežití. Od vyšetřovaného Jie Ťien-minga se opatrně distancoval už i Jaroslav Tvrdík, ačkoliv oba spolu nadále sedí v představenstvu CEFC Group (Europe) Company


Společnost Melrose o ni začala usilovat letos v lednu s nabídkou sedmi miliard liber. Představenstvo GKN návrh odmítlo s tím, že nabídka je prospěchářská a podnik zásadně podhodnocuje. Tento měsíc Melrose zvýšila cenu na 8,1 miliardy liber a další sumu ve výši až jedné miliardy přislíbila vložit do penzijního fondu. Tvrdí, že může zvýšit ziskovost GKN, která posledních pět let postupně klesá.

GKN v čele s Anne Stevensovou se nátlaku bránila, uzavřela dohodu o spojení své sekce výroby pro automobilový průmysl s americkou firmou Dana. Jejich dohoda však závisela na tom, že Melrose neuspěje.

CONTENT24

Budoucnost britského strojírenského gigantu znepokojuje odbory i politiky. Podle serveru BBC ministr podnikání Greg Clark společnost Melrose v dopise žádal, aby se případě úspěšného převzetí zavázala k uchování pracovních míst, vedení podniku a sekce výzkumu a vývoje v Británii a aby v dohledné době neprodávala výrobu pro obranu.

Přečtěte si také:

Kde se líhnou miliardáři. Odcházející majitelé Škody Holding vydělali až 50 miliard

Křetínského impérium dál roste. Za miliardy kupuje plynové zásobníky v Bavorsku

Kellner rozšiřuje telekomunikační impérium: PPF koupila aktiva Telenoru ve čtyřech zemích


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).