Menu Zavřít

Obliba virtuálních adres roste. Používá ji téměř každá čtvrtá firma v Česku

5. 8. 2019
Autor: Martin Pinkas/Euro

Téměř čtvrtina firem v Česku využívá pronájem adresy kvůli zápisu do obchodního rejstříku. Virtuální adresu nyní využívá téměř 122 tisíc společností, což je o 27 procent meziročně víc. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Bisnode, podle které nejvíc virtuálních sídel nabízí Praha, kde má registrovanou adresu téměř 98 tisíc subjektů.

„Některá virtuální sídla pomyslně praskají ve švech. Nejobsazenější adresy hlásí meziroční přírůstky nových firem v desítkách procent. Rekordmanem je ulice Ovocný trh 572 v Praze 1, kde se meziročně počet firem v nájmu zvýšil o extrémních 900 procent,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Popularita pronájmů adres je na vzestupu, a to hlavně mezi podnikateli, kteří firmu založili v posledních letech. Mezi společnostmi, které vznikly v letech 2012 až 2019, jich má víc než 30 procent v obchodním rejstříku registrovanou adresu na virtuálním sídle, dodala Štěpánová.

Absolutním rekordmanem mezi virtuálními sídly je několik let pražská adresa Rybná 716/24, kde papírově podniká 7045 firem. Ještě loni to bylo 4740 společností. Následují Kaprova 42/14 (4059 firem) a Jaurisova 515/4 (2865 firem). Mezi deset nejoblíbenějších virtuálních sídel se nově probojovaly tři pražské adresy, Primátorská v Praze 8, Slavojova v Praze 2 a Ovocný trh v Praze 1.

Využití virtuálního sídla je v Česku legální, existují firmy, které společnostem různá virtuální sídla nabízí. Jako výhoda se uvádí stálá adresa firmy a přitom možnosti měnit kanceláře či provozovny nebo pracovat z domu. Určitou výhodou je i reprezentativní adresa sídla či nižší náklady ve srovnání se standardním pronájmem kanceláře.

BRAND24

Nová vlna českého byznysu: Expanduj, dokud můžeš

Dále čtěte:

Létající kanceláře: na „dobrých adresách“ sídlí tisíce firem

Magická hranice padla. V Česku je milion OSVČ

Šéf CRE Ctibor: Praha zmizela z mapy světa. Globální investory nezajímá

Odkazuji ti podnik, dítě moje aneb Předávání firem v Česku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).