Menu Zavřít

Obchodník s teplem ze Žulové

14. 11. 2005
Autor: Euro.cz

GENERÁLNÍ ŘEDITEL SPOLEČNOSTI STOMIX BOŘIVOJ MINÁŘ Kvůli stoupajícím cenám energie se řada lidí snaží více šetřit. Ví to i generální ředitel společnosti Stomix Bořivoj Minář. Jeho motto zní: "Nemusíte se bát, že za příliš málo tepla zaplatíte příliš mnoho peněz.

|| GENERÁLNÍ ŘEDITEL SPOLEČNOSTI STOMIX BOŘIVOJ MINÁŘ

Kvůli stoupajícím cenám energie se řada lidí snaží více šetřit. Ví to i generální ředitel společnosti Stomix Bořivoj Minář. Jeho motto zní: „Nemusíte se bát, že za příliš málo tepla zaplatíte příliš mnoho peněz.“

Zateplování domů bylo v Česku donedávna i prostředkem k zakrytí nedostatků starších staveb. Od devadesátých let se však čím dál víc zaměřuje na stavby nové. Vznikl nový trh, na který roku 1993 vstoupila také severomoravská firma Stomix.

Jejím původním záměrem byla lokální výroba zateplovacích systémů, postupem času však vybudovala vlastní obchodní síť a expandovala také do zahraničí. Dnes má celkem dvacet poboček a od září 2005 se navíc jako jediná z českých firem může pyšnit Evropským technickým osvědčením. Na tomto úspěchu má velký podíl generální ředitel firmy Bořivoj Minář, který z malé obce Žulová udělal jedno z center velkého byznysu.

BEZ PENĚZ A HISTORIE

V osmdesátých letech pracoval Minář ve společnosti Omya Vápenná, která se zabývala výrobou stavebních hmot a zateplovacích systémů. Počátkem devadesátých let se však schylovalo k privatizaci a zaměstnanci tušili, že společnost nebude chtít v předchozí výrobě pokračovat. „Věřili jsme, že tento obor má budoucnost a rozhodli jsme se proto odejít a založit vlastní firmu na výrobu zateplovacích systémů,“ říká Minář.

Pět společníků se tedy vydalo hledat vhodné místo, kde firmu založit. Volba nakonec padla na severomoravskou vesnici Žulová, kde se podařilo najít vhodný objekt. „Kdybychom tenkrát uvažovali manažersky, tak jsme tam firmu nikdy nezakládali,“ směje se Minář. „Je to totiž na kraji světa a dopravní dostupnost je hrozná,“ dodává. Tenkrát to ale nikomu nevadilo, produkce měla mířit pouze do blízkého okolí.

PROTI ROZDAVAČŮM ŠTĚSTÍ Firmě se záhy začalo dařit. Za první rok měla obrat dva a půl milionu, za třetí již desetkrát tolik. „Takový úspěch jsme opravdu nečekali,“ říká Minář. „Žulová nám pomalu přestávala stačit, roku 1997 jsme se tedy rozhodli vybudovat vlastní obchodní síť,“ dodává. Cílem bylo dostat se blíž k zákazníkům a poskytnout jim vedle výrobků také adekvátní služby. „Nikdy jsme například neprodávali přes stavebniny nebo obchodní řetězce. Jejich cílem je totiž pouze výhodný prodej,“ tvrdí Minář. Důležitým prvkem úspěchu byla také patřičná osvěta. „Vždy je nutné lidi přesvědčit, že investovat do úspor se vyplatí,“ říká ředitel. „Dřív to bylo o to horší, že energie nebyla tak drahá, dnes už si to lidé víc uvědomují,“ směje se. Kromě přesvědčování zákazníků se však musel Stomix od začátku vyrovnat také s konkurencí. „Po otevření hranic v roce 1989 k nám vtrhly firmy, které v Česku začaly prodávat to, co jinde nesměly,“ říká Minář. CESTA K CERTIFIKÁTŮM

Na kvalitu však v Žulové nezanevřeli. Naopak. Roku 1997 se firma rozhodla získat certifikát pro export do Spolkové republiky Německo. „Spolupracovali jsme tenkrát s jedním výrobcem montovaných domků, a protože vyváželi do Německa, chtěli jsme jej následovat,“ říká Minář. Získat oprávnění však nebylo vůbec snadné a celá procedura se protáhla na řadu měsíců.

V roce 1999 firma certifikát získala, osvědčení pro další západní země však již nesháněla a místo toho se zaměřila na východní Evropu. „Nejdřív jsme pronikli na Slovensko, následovaly Litva, Rusko, Ukrajina a Polsko,“ vyjmenovává Minář. „V současné době máme v těchto zemích celkem jedenáct poboček,“ dodává.

Ještě jeden certifikát však firma chtěla získat - Evropské technické osvědčení, které má platnost v celé Unii. „Na jeho získání jsme se začali připravovat počátkem roku 2003, abychom to stihli, než Česko vstoupí do Evropské unie,“ líčí Minář. „To jsme se ovšem hodně spletli. Byla to procedura technicky i administrativně tak náročná, že jsme certifikát obdrželi až v září letošního roku,“ dodává.

Na pomalé úřady si však Minář nestěžuje. Daleko víc ho znepokojuje situace na českém trhu. „Nedodržují se předpisy a každý si na dům lepí, co ho napadne!“ rozčiluje se. „Zlom nastane teprve tehdy, až nějaký ten zateplovací systém spadne a někoho zabije. Pak se teprve začnou zodpovědní lidé zabývat tím, že něco není v pořádku,“ uzavírá.

ING. BOŘIVOJ MINÁŘ

Narodil se v roce 1959. Vystudoval strojní fakultu ČVUT, od roku 1982 pracoval ve firmě Teramo Vápenná, později Omya Vápenná. V roce 1993 se rozhodl odejít a se čtyřmi společníky založil v severomoravské obci Žulová společnost Stomix, spol. s r. o., jejímž je v současnosti ředitelem. Je rozvedený, má dceru a syna a mezi jeho největší záliby patří volejbal.

ZISK SPOLEČNOSTI (v mil. Kč)

CONTENT24

Společnost200320042005 (odhad)
 Stomix19,57,112 
 Celá skupina27,27,523 

TRŽBY FIRMY (v mil. Kč)

Společnost200320042005 (odhad)
 Stomix232223240
 Celá skupina383387415

Pramen: Stomix

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).