Menu Zavřít

Obchodníci v EU utržili podstatně méně

6. 1. 2011
Autor: profit

Maloobchodní tržby v eurozóně se v listopadu meziměsíčně propadly o 0,8 procenta a v celé Evropské unii o 0,4 procenta. Novináře o tom dnes informoval Eurostat. Výsledek je výrazně horší, než očekávali ekonomové, kteří pro eurozónu předpovídali růst v průměru o 0,2 procenta.

Foto: archív Profit

Výrazně za očekáváním v listopadu zaostal i meziroční vývoj tržeb. Trh předpokládal růst o 2,1 procenta, ale v zemích platících evropskou jednotnou měnou obchodníci utržili jen o 0,1 procenta více. V celé evropské sedmadvacítce pak tržby vzrostly o 0,8 procenta.

Maloobchodní tržby za potraviny, nápoje a tabák v eurozóně v listopadu ve srovnání s předchozím měsícem klesly o 0,9 procenta a v celé EU o 0,4 procenta. Tržby za ostatní zboží se propadly o 0,8 procenta respektive 0,4 procenta.

Propad o 0,8 procenta je zklamáním, ale není až tak překvapivý s ohledem na vývoj v periferních státech (problémové země jako Řecko, Irsko, Španělsko, Portugalsko, Itálie), kde byly spotřebitelské výdaje zasaženy vysokou nezaměstnaností, úspornými opatřeními a špatnou ekonomickou výkonností,“ řekl agentuře AP Chris Williamson ze společnosti Markit.

Štěstím podle ekonomů pro eurozónu je, že se nadále daří průmyslu především v Německu, jehož ekonomika je orientovaná na vývoz, a poptávka po německých výrobcích neupadá. „V nejbližší době jsou vyhlídky na ekonomický růst eurozóny poměrně příznivé. Ekonomiky periferie ovšem čeká velmi tvrdý rok,“ doplnil Ben May ze společnosti Capital Economics.

BRAND24

S největším meziměsíčním propadem maloobchodních tržeb bojuje Portugalsko, v listopadu tam klesly o 4,2 procenta. Na Litvě se tržby snížily o 1,9 procenta a v Belgii o 1,5 procenta. Portugalci a Belgičané jsou přitom stále častěji terčem spekulací ekonomů, že by jejich země mohly v blízké budoucnosti potřebovat finanční pomoc mezinárodních institucí.

Největší meziměsíční nárůst tržeb naopak zaznamenaly Malta o 5,5 procenta, Francie o 0,9 procenta a Estonsko o 0,7 procenta. Údaje za Českou republiku zatím nejsou k dispozici. Evropská jednotná měna se po zveřejnění údajů o vývoji maloobchodních tržeb v listopadu propadla pod hranici 1,3100 USD/EUR.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).