Menu Zavřít

Obchodní vztahy se zaměstnancem

4. 10. 2004
Autor: Euro.cz

VAŠE OTÁZKY Může zaměstnavatel uzavřít se svým zaměstnancem obchodněprávní vztah? Tj. může zaměstnanec pracovat pro zaměstnavatele například na živnostenský list? Podnikatelský vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem není vyloučen. Je však třeba zdůraznit, že se musí jednat o shodu pouze v osobách, které uzavírají smluvní vztah.

**VAŠE OTÁZKY

CONTENT24

Může zaměstnavatel uzavřít se svým zaměstnancem obchodněprávní vztah? Tj. může zaměstnanec pracovat pro zaměstnavatele například na živnostenský list?

Podnikatelský vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem není vyloučen. Je však třeba zdůraznit, že se musí jednat o shodu pouze v osobách, které uzavírají smluvní vztah. Nesmí se tedy již jednat o shodu vztahu pracovněprávního se vztahem obchodním. Povolena je tedy například situace, kdy má zaměstnanec vystaveno živnostenské oprávnění na určitou činnost, kterou zaměstnavatel potřebuje a využití této možnosti je pro zaměstnavatele výhodnější (mj. třeba i z důvodu ochrany obchodního tajemství). Takovýmto obchodněprávním vztahem ale nelze obcházet ustanovení zákoníku práce - tedy předmět výkonu práce musí být jiný, než předmět pracovního poměru. V opačném případě by se jednalo o takzvaný švarcsystém (pokud by zaměstnavatel uzavřel se „zaměstnancem“ místo pracovní smlouvy jen jakoby obchodní vztah, aby se zbavil povinnosti odvodů a dalších náležitostí daných zákonem pro pracovně-právní vztah). Pro stejný předmět výkonu práce nelze použít ani kombinaci pracovní smlouvy a obchodního vztahu - tedy například v situaci, kdy by chtěl zaměstnavatel obejít zákonný strop pro maximální počet přesčasových hodin apod. Jestliže jsou předměty obou vztahů různé, platí pro ně také různé předpisy - tedy zákoník práce a obchodní zákoník. Porušení obchodněprávního vztahu (například pozdní dodání nějaké služby) nesmí mít vliv na vztah pracovněprávní, tj. zaměstnavatel nesmí z obchodního vztahu vyvozovat pro zaměstnance jakékoliv pracovní důsledky. Pokud má zaměstnanec ve své pracovní smlouvě tzv. konkurenční doložku, nemělo by být uzavření obchodní smlouvy se zaměstnavatelem považováno za porušení této konkurenční doložky. Zaměstnavatel totiž uzavřením této smlouvy prakticky dává najevo souhlas s takovou činností zaměstnance.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).