Menu Zavřít

Skupina MND se loni propadla do ztráty 86 milionů

20. 8. 2018
Autor: čtk

Růst tržeb automaticky neznamená vyšší zisk. Přesvědčila se o tom i firemní skupina MND, náležící do holdingu KKCG miliardáře Karla Komárka. Zatímco konsolidované tržby MND loni zvýšila meziročně o 72 procent na 34 miliard korun, hospodářský výsledek se zhoršil z předloňského zisku 84 milionů korun ke ztrátě 86 milionů. Vyplývá to z nedávno zveřejněné výroční zprávy.

Doby miliardových výdělků jsou již minulostí. Například v roce 2013, tedy před zhroucením ceny ropy, MND vytvořily konsolidovaný čistý zisk 1,83 miliardy korun. Vlastní těžba ropy a plynu, která byla historicky hlavní aktivitou MND, dnes hraje vedlejší roli. Za ropu a zemní plyn vytěžený na Moravě utržila společnost 922 milionů korun, v zahraničí to bylo dalších 379 milionů. Přes 90 procent tržeb dnes pochází z obchodování s elektřinou a plynem na velkoobchodním trhu a z dodávek energií koncovým zákazníkům.

Navzdory omezenému rozsahu je těžební činnost stále zisková. Jak MND uvedlo v účetní závěrce, průzkum a těžba přinesly provozní zisk 161 milionů korun. Ziskové jsou také vrtné práce, které nabízí dceřiná firma MND Drilling & Services. Naopak z obchodování s plynem a elektřinou skupina loni vykázala provozní ztrátu 317 milionů korun. Po započtení dalších, nepřiřazených položek vychází celková provozní ztráta za rok 2017 na téměř 154 milionů korun.


Čtěte:

Firmy se rvou o zákazníky ČEZ, kteří po zdražení elektřiny vypověděli smlouvu

Když se o nás firmy poperou. Jak energetické společnosti bojují o zákazníky

 Elektroměr - ilustrační foto


Podle vyjádření mluvčí MND Dany Dvořáková jsou hlavní příčinou poklesu ziskovosti investice do průzkumných aktivit a nových vrtů, náklady spojené s budování značky „Plyn z první ruky“ a s akvizicí nových zákazníků na odběr plynu a elektřiny, ale také personální posilování firmy. „Všechny tyto faktory by se měly v budoucnu zúročit v nárůstu obratu a zisku ve všech obchodních částech MND,“ říká mluvčí Dvořáková.

BRAND24

Jak MND uvedlo ve výroční zprávě, v loňském roce navýšilo počet odběratelů zemního plynu o 80 procent na 39 500 a odběratelů elektřiny dvojnásobně na 24 500. Dalších 35 tisíc smluv je podepsaných a čeká na vyřízení. MND se snaží nalákat zákazníky na výhodnou cenu, oproti největšímu dodavateli plynu je zhruba o pětinu levnější.

Čtěte také:

Další zájemce o Innogy v Česku. Komárkova KKCG podala nabídku na odkup

Beneš: Rozdělení ČEZ na čistou a špinavou část je dobrý nápad


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).