Menu Zavřít

Obce chtějí větrníky, Kraj Vysočina je proti

21. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Na Vysočině se větrné elektrárny plánují u obcí Čachotín a Jitkov na Havlíčkobrodsku.

Projekty na parky se třemi větrníky chystají soukromí investoři se souhlasem tamních obecních úřadů. Proti jejich stavbě je krajský úřad. Podle krajských úředníků nelze vyloučit to, že by větrníky mohly uškodit nedaleké evropsky významné lokalitě s netopýrem velkým.

BRAND24

U Jitkova chce postavit tři větrníky s celkovým výkonem šest megawattů společnost e3 větrná energie z Modřic. Elektrárny budou vysoké 150 metrů. „Jsme pro hlavně proto, že nám to přinese nějaké peníze do kasy,“ řekl starosta Čachotína Jiří Rychlý. V obci žije 170 lidí. K větrníkům se obyvatelé mohli vyjádřit na veřejné schůzi. Větší odpor vůči větrníkům obecní úřad nezaznamenal. Poblíž nedaleké obce Jitkov připravuje park se třemi velkými elektrárnami firma ČEZ Obnovitelné zdroje. Kvůli větrníkům se v obci s 204 obyvateli konala anketa; jejich stavbu podpořilo 94 procent zúčastněných.

Možný vliv větrného parku u Čachotína na krajinu nyní začal prověřovat krajský úřad. Podle vyjádření krajského odboru životního prostředí by větrníky u Čachotína a u Jitkova stály jen deset až 15 kilometrů od chráněné lokality Jeřišno-Heřmaň, kde žije chráněný netopýr velký. Podle ochránců přírody by větrníky měly stát v prostoru, který může být lovištěm netopýrů nebo kudy mohou vést jejich migrační trasy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).