Menu Zavřít

Obama chce MMF půjčit 100 miliard dolarů

2. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Americký prezident Barack Obama navrhl, aby Spojené státy půjčily Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) 100 miliard dolarů (přes dva biliony korun) na boj se současnou hospodářskou krizí. Půjčka je součástí příslibů z dubnového summitu zemí G20.

BRAND24

Obama v dopise demokratickým a republikánským předákům americkéhoKongresu také vyzval k většímu zapojení rozvíjejících se zemí, jakojsou Čína a Indie, do MMF. Informovala o tom agentura Reuters.

Summit zemí G20 schválil navýšení kapitálu MMF na 750 miliard dolarů,aby měl fond rezervu v případě naléhavé potřeby některé ze zemízasažených krizí. Dalších 250 miliard dolarů půjde na posílení volnéhoobchodu a pomoc nejchudším zemím. Česká republika půjčí MMF napřípadnou pomoc zemím postiženým finanční krizí 1,03 miliardy eur(zhruba 27 miliard korun). Jako první získalo půjčku ve výši 25 miliardeur od mezinárodních institucí Maďarsko, které se do problémů dostalov říjnu loňského roku. Další zemí bylo Lotyšsko, které získalo úvěrv hodnotě 7,5 miliardy eur, především od MMF.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).