Menu Zavřít

O třetinu slabší motor: akcie německých průmyslových koncernů letos masivně krvácely

19. 12. 2018
Autor: Bankenverband, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Je to paradox. Německé ekonomice se daří a táhne růst celé Evropy. Přesto jsou tradiční průmyslové a bankovní skupiny z Německa hlavním kandidátem na titul investiční propadák roku. Daimler, Continental, ThyssenKrupp, Lufthansa, HeidelbergerCement, BASF, Bayer. To jsou příklady akciových titulů, které za posledních dvanáct měsíců ztratily zhruba třetinu své hodnoty. Akcie Deutsche Bank klesly dokonce o 52 procent.

Citelně zasažen byl i motor německého průmyslu, odvětví automotive. Jak uvedl akciový analytik Komerční banky Miroslav Frayer, index evropských automobilek letos ztratil více než 25 procent. „Důvodem jsou přetrvávající spory ohledně celních bariér a dále pak nová regulace emisí,“ uvedl Frayer.

Připomeňme, že německé automobilky by mohlo vážně zasáhnout zavedení cel, kterými vyhrožuje americký prezident Donald Trump. Problémy automobilek s sebou stahují výrobce autodílů (Continental) a oceli (ThyssenKrupp).

Vývoj sektorového indexu STOXX® Europe 600 Automobiles & Parts:

Vývoj sektorového indexu STOXX® Europe 600 Automobiles & Parts

Zdroj: Stoxx

Do potíží se však dostaly i podniky mimo obor autoprůmyslu. Příkladem může být chemický koncern Bayer, který čelí po akvizici Monsanta řadě žalob. Podnikání Monsanta v oblasti geneticky modifikovaných plodin je zkrátka příliš citlivé a Bayer za to letos „zaplatil“ poklesem svých akcií o více než 38 procent.

Letos se nedařilo ani akciím evropských bank a pojišťoven, kde negativní roli sehrála nejistota ohledně ekonomického růstu a prostředí nízkých úrokových sazeb bez známek jejich brzkého zvyšování. Odnesla to hlavně Deutsche Bank, jejíž akcie za rok klesly na méně než polovinu původní hodnoty. Zhruba třetinový propad zaznamenala nizozemská ING Group, francouzská Société Générale či italská Intesa Sanpaolo.

Letošní vývoj německého akciového indexu DAX:


zdroj: tradingeconomics.com

Společnosti v červených číslech letos v indexu německé burzy DAX jednoznačně převažují. Mezi nemnoho pozitivních překvapení patří fintechová společnost Wirecard s meziročním růstem ceny akcií o 49 procent a výrobce sportovních potřeb Adidas s růstem o téměř 18 procent.

BRAND24

Dále čtěte:

Počet primárních úpisů akcií letos klesl, výnosy ale vzrostly na téměř 205 miliard dolarů

Komentář: Praskající bublina a zlatá investiční příležitost

Skóre obchodní války: Čína doplácí na Trumpova cla, Spojené státy bohatnou

Radioaktivní král komoditního trhu: cena uranu letos stoupla skoro o čtvrtinu

 Oxid uranu, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).