Menu Zavřít

O slavnosti a hostech

15. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Celebrity vybíraly, zda jít na bál ČSSD, nebo slavit s Novou

V jeden den, v pátek 8. února, se v Praze konala dvě velká společenská setkání. Ples sociální demokracie na Žofíně, kterému se říkalo Ples Petry Buzkové, a oslava osmého výročí vysílání televize Nova na Barrandově. Zástupci českých finančních i politických kruhů dlouho váhali, na který večírek jít. Každý se rozhodoval na základě toho, co je pro něj důležitější.

Plný Barrandov.
Na akci Novy přišlo mnoho lidí z politiky i z podnikatelských kruhů. Z vlády čtyři: ministr vnitra Stanislav Gross, ministr financí Jiří Rusnok, šéf obrany Jaroslav Tvrdík a ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit. Černínský palác byl zastoupen náměstkem ministra zahraničí Pavlem Teličkou. Přišel i první Grossův náměstek pro veřejný pořádek a bezpečnost Petr Ibl. Dalšími sociálnědemokratickými špičkami večera byli šéf poradců premiéra Miroslav Šlouf a místopředseda Poslanecké sněmovny, předseda dozorčí rady společnosti ČEZ a člen vyšetřovací komise pro objasnění rozhodování státu v IPB, František Brožík.
Smluvně opoziční ODS zastupovali dvojka strany Vlastimil Tlustý, vedoucí Hlavní kanceláře ODS Libuše Benešová, pražský primátor Jan Kasl, poslanec a člen komise pro obranu a bezpečnost Poslanecké sněmovny Jan Vidím a poslanec a sexuolog Jaroslav Zvěřina. Předseda strany Václav Klaus nepřišel, byl na plese ODS v Ostravě.

Být u toho.
Z komunistů se na Barrandově objevili šéf strany Miroslav Grebeníček a poslanec Vojtěch Filip, z viditelných lidovců poslanec a hlavní ekonom strany Miroslav Kalousek i bývalý předseda Jan Kasal. Z bývalých vysoce postavených policistů přišel předseda České strany národně sociální Jan Šula, bývalý ředitel ekonomické kontrarozvědky, a advokát Richard Maleček, bývalý šéf pražských vyšetřovatelů.
Televizní byznys byl plně zastoupen: za Českou televizi ředitel Jiří Balvín, za Primu Ivan Zach, šéf GES Holdingu, za Novu Jiří Šmejc, ředitel MEF Holdingu. Média reprezentovali zástupci bulvárního deníku Super a politický komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka.
Pozvání přijali i podnikatelé, například ředitel SPP Bohemia Karel Komárek, který má zájem o kapitálový vstup do TV Nova, strůjce internetových stránek Novy Martin Mosinger, šéf Agrofertu Andrej Babiš, obchodní ředitel IPS Skanska Jiří Poletín, bývalý náměstek IPB Libor Procházka a mnoho dalších.
Na večírku se fotografovalo, natáčelo. Vladimír Železný vyvolal potlesk hned na začátku, když v úvodu uvítal hosty rozvernou připomínkou, že účast se registruje a bude se na jejím základě řídit nadílka prostoru na obrazovce. Probíhaly různé vědomostní soutěže a kvízy. Grebeníček přátelsky rozmlouval s publicistou Radkem Johnem, Železný - jak zveřejnil internetový server RadioTV - se asi čtvrthodinu hlasitě přel se svým právníkem Alešem Rozehnalem.

CONTENT24

Špidla na Žofíně.
Hvězdou žofínského plesu sociálních demokratů byl kromě předsedkyně pořádající pražské organizace ČSSD a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petry Buzkové šéf strany Vladimír Špidla. V nabitém sále vládla celý večer dobrá nálada. Hodně se tančilo, což bylo v ostrém kontrastu s pohřebním bálem bývalé čtyřkoalice, který se na stejném místě uskutečnil o týden dříve. Z členů vlády přišli ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš, ministr vnitra Stanislav Gross, který zhruba v půlce plesu odešel, naopak na druhou část večera dorazil ministr obrany Jaroslav Tvrdík a ministr Karel Březina se svou ženou, publicistkou Bárou Nesvadbovou. Špidlovi dělal celý večer u stolu společnost filozof Erazim Kohák. V sále byli dále k vidění místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, poslankyně Jana Volfová, exministr Antonín Peltrám se svou manželkou Jaroslavou Kořínkovou, donedávna šéfkou inspekce Českých drah. Nechyběli ani podnikatelé: Richard Vavřík, šéf firmy Reemtsma International, právník Jan Kříž z advokátní kanceláře Kříž, Bělina, šéf Sdružení nájemníků ČR Stanislav Křeček a Vratislav Šlajer z fondů Census, mecenáš ČSSD a podporovatel kandidatury Miloše Zemana na prezidenta republiky.

Růže v pohybu.
Rozevlátá Petra Buzková, připomínající šaty i účesem Boženu Němcovou z pomníku před Žofínem, si svůj ples užívala. Hned v úvodu předala na pódiu spolu se Špidlou a Grossem sto tisíc korun nadaci pro nemocné děti Kapka naděje. Celý večer se vítala s hosty, konverzovala, promenovala po sále. Ples moderátorsky uváděl hlasatel České televize Alexandr Hemala. Kromě ministra Bureše, který téměř celý večer proseděl u stolu, vyzkoušely si všechny přítomné celebrity taneční parket. Vladimír Špidla se ovšem při rock and rollových kreacích očividně krotil před přítomnými fotografy a jen se cudně otáčel na místě. Z hudební produkce slavily u sociálních demokratů největší úspěch hity šedesátých let, písničky Beatles a vystoupení Václava Neckáře. Když orchestr spustil semaforský Pramínek vlasů, broukal si ho u stolu i Špidla.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).