Menu Zavřít

O plýtvání se obvykle dobře ví

19. 1. 2004
Autor: Euro.cz

Jsou témata, o nichž psal Profit před deseti lety a jež jsou svým způsobem, s určitými modifikacemi, aktuální i dnes. Jedním z těchto témat je produktivita práce. I dnes statistiky uvádějí, že v tomto ukazateli výrazně zaostáváme za německými, rakouskými a dalšími konkurenty.

PROFIT PO DESETI LETECH…. Problematice efektivity a produktivity práce se věnoval Profit č. 4 v roce 1994 hned v několika materiálech na tematické dvoustraně. Jedním z těchto materiálů byl rozhovor s Milanem Merclem, šéfem české poradenské firmy, nazvaný O plýtvání se obvykle dobře ví. Některé z otázek a odpovědí přetiskujeme a posuďte sami, do jaké míry jsou aktuální i dnes. * Když přicházíte do podniku, o kterém víte pouze to, kolik má zaměstnanců a obrat, jak odhadnete výšku dosažitelných úspor?

Co nejrychleji se snažíme rozpoznat, kde má hlavní problémy.

* Jak dlouho vám to trvá?

Samotná analytická fáze si vyžádá asi měsíc intenzivní práce, a teprve potom jsme schopni odhadnout, kolik lze ušetřit. Možnost úspor je téměř všude. Například v podnicích často nikdo nemá přímou odpovědnost třeba za spotřebu energie - a také se jí plýtvá. Podobné rezervy jsou ve skladovém hospodářství či v systému plánování výroby a vlastně ve všem.

* Kde nacházíte pro vás nejpřekvapivější poznatky?

V lidech a jejich znalostech. Když jsou v daném podniku dlouho, už jeho problémy dávno dobře znají, i to, jak je řešit, ale to již obvykle nedokáží prosadit.

BRAND24

*** Myslíte, že těžiště ztrát plyne z toho, že často levá ruka neví, co dělá pravá?

Často skutečně jedno oddělení neví, co dělá druhé. Proto lze hodně získat jen vytvořením systému, kdy se názory, podněty a doporučení lidí z provozu dostanou na stůl ke špičkám, které jsou kompetentní rozhodnout. Důležité je umět problém přesně vymezit a pojmenovat, a pak navrhnout takové řešení, na kterém budou lidé nějak zainteresování. To řešení ale nelze někomu vnutit zvenčí, ale je nutné spolupracovat na jeho tvorbě s lidmi, kteří ho pak budou realizovat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).