Menu Zavřít

O mobilních zařízeních jinak

21. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Výrobci hledají nové cesty, jak vyhovět poptávce Většina mobilních zařízení, které jsou dnes na tuzemském trhu, jsou buď telefony nebo PDA (kapesní datová zařízení). Existuje však celá řada zajímavých výrobků, které se u nás ve většině případů bohužel vůbec neprodávají.

Výrobci hledají nové cesty, jak vyhovět poptávce

Většina mobilních zařízení, které jsou dnes na tuzemském trhu, jsou buď telefony nebo PDA (kapesní datová zařízení).

Existuje však celá řada zajímavých výrobků, které se u nás ve většině případů bohužel vůbec neprodávají. Většina z nich pochází z Japonska, kde jsou požadavky mobilního trhu poněkud jiné než v Evropě.

Okno jako reproduktor

Některé vynálezy jsou doslova šokující. Představte si situaci, kdy stojíte před zrcadlem, holíte se a rádi byste při tom poslouchali hudbu. Pokud si pořídíte tzv. SoundBug od firmy Olympia, nebude to pro vás vůbec žádný problém. SoundBug je totiž malé zařízení s přísavkou, které když „přilepíte“ třeba na okenní tabulku nebo dveře od bytu, vytvoříte z nich ohromný reproduktor. T oto zařízení předává vibrace, a tím pádem vzniká zvuk. Jeho kvalita sice není nijak závratná, ale obrovskou výhodou je mobilita zařízení. Sehnat ho lze na objednávku v některých českých prodejnách elektro. V Japonsku je výrobek k mání za cenu pohybující se v přepočtu kolem 1000 korun. Při dovozu je třeba brát v potaz clo a DPH.

Tady orel, volám sokola

Pokud máte starý telefon a chtěli byste ho vybavit náhlavní soupravou na bázi „modrého zubu“, tedy bezdrátové technologie bluetooth, můžete si za cenu kolem 7000 Kč koupit sadu Plantronics M1500 a ke sluchátku dostanete samozřejmě také adaptér, který se k telefonu připojuje jako každé jiné handsfree. Je tedy jasné, že pro různé telefony od různých výrobců budete potřebovat pokaždé jiný adaptér. Sluchátko vám ovšem může zůstat jen jedno. Dosah je zhruba 10 metrů a pokud máte telefon s hlasovým vytáčením, možná za pár dnů zapomenete, jak vypadá. Sehnat tuto hračku lze v prodejnách mobilních telefonů. U operátorů ji ale nehledejte, nemá ji ve své nabídce žádný z nich.

Obojživelný telefon

Společnost Nokia přišla s univerzálním telefonem pro všechny, kdo potřebují pro svou práci jak telefon, tak i vysílačku. Nokia THR880 je nejen klasický duální mobilní telefon pro GSM sítě, ale i vysílačka fungující v pásmu 380 - 400 MHz. Celý telefon je zapouzdřen v krytu, kterému nevadí nějaká ta rána, ale jako náhrada kladívka se doporučit rozhodně nedá krásný barevný displej, jímž je tato zvláštní Nokia vybavena, by to nemusel přežít. U nás ji zatím podle dostupných informací nelze koupit, ale brzy se jistě najde nějaký šikula, který vozí mobily ze zahraničí, a pár kousků se objeví.

Je libo „obří“ mobil od Siemensu?

Zatímco většina výrobců své telefony neustále zmenšuje, Siemens se zřejmě vydal opačnou cestou a naopak nám nabízí telefon větší než všechny současné modely ostatních výrobců. Siemens C30 je 110 gramový, 12 centimetrů vysoký a má krásně ošklivý dvouřádkový displej, který měl u nás zřejmě naposled první prodávaný Alcatel (a ani tomu bych nechtěl křivdit). Funkce jsou velice jednoduché, uspokojí snad jen uživatele, který opravdu nechce nic jiného než telefonovat. Jediné, co na tomto „obrovi“ zaujme, je jeho design, který vychází z modelu S40, a jasně červené podsvícení. Cenu se zatím nepodařilo zjistit, ale pokud bude přesahovat 500 Kč, je otázkou, zda tento „stroj“ na přesyceném trhu uspěje.

Tiskněte mobilně

Společnost Sony uvedla na trh dvojici mobilních sublimačních fototiskáren pro digitální fotoaparáty a notebooky. Jsou opravdu malé a lze je jednoduše strčit do tašky k notebooku. Existují verze EX5 bez displeje a EX7, která ho naopak má, a lze ho využít k úpravě jasu, kontrastu a pár dalších drobností. S fotoaparátem a počítačem umí komunikovat pomocí USB rozhraní a má také slot na paměťovou kartu Memory Stick. Jejich cena je 6000, resp. 13 500 Kč.

Fotoaparát HP Jornada

Společnost HP začala vyrábět fotografický modul pro své handheldy Jornada. Zasouvají se do slotu určeného pro paměťové karty Compact Flash a celý handheld se po zasunutí mění v digitální fotoaparát. Jeho parametry ovšem nejsou nijak úžasné, rozlišení 640 x 480 pixelů (obrazových bodů) je vhodné tak akorát na webové stránky. Spíše než k seriózní práci využijete tuhle hračku pro pobavení. Jeho cena se pohybuje kolem 9000 Kč a neměl by být problém sehnat ho i u nás.

BRAND24

Sony Clié - malý výtečník

Sony je známým novátorem nejen mobilního trhu. Ale tentokrát se jim povedla opravdová bomba. Sony Clié PEG-NR70V je klasické PDA, ovšem s tím rozdílem, že má odklopný displej, titěrnou klávesnici, digitální fotoaparát a přehrávač MP3. T en, kdo nesnáší psaní na dotykové obrazovce klasických PDA a handheldů, jistě při pohledu na miniaturní klávesnici pookřeje. Pokud ovšem klávesnici nefandíte, je možné displej otočit a zaklapnout zpět a máte z Clié opět obyčejné PDA, jak je známe již delší dobu. V estavěný infračervený port umožní vytvořit z přenosného počítače jednoduchý univerzální dálkový ovladač. V Japonsku se Clié již delší dobu prodává a jeho cena se pohybuje v přepočtu kolem 15 000 Kč. Do Čech zatím oficiálně dovážen není, ale stejně jako například notebook Vaio (taktéž od Sony), i tento zázrak se jistě bude potajmu dovážet také k nám.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).