Menu Zavřít

O dotace na rychlý internet se nikdo nehlásí. Firmám vadí složité podmínky

8. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

O dotaci z celkového objemu 11,5 miliardy korun na budování vysokorychlostních přípojek se po více než třech měsících nepřihlásila ani jedna firma. Důvodem jsou podle zástupců telekomunikačních společností složité podmínky i nejistota úspěchu žádosti. Ministerstvo průmyslu a obchodu, které výzvu vypsalo, čeká nabídky až ke konci termínu, tedy v září.

Výzvu na dotace v objemu 11,55 miliardy korun z celkem 14 miliard z operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost zveřejnilo ministerstvo průmyslu zhruba po dvou letech příprav na konci letošního března. Příjem žádostí začal 26. dubna a má skončit 26. září. Na základě úspěchu první vlny by mělo ministerstvo vypsat výzvu na využití zbytku peněz.

„U kolových výzev se obecně čeká co nejdéle, protože není důvod podávat dříve. Domníváme se, že rozhodne až září,“ řekl Kryštof Čeřovský z tiskového oddělení MPO.

Podle Rostislava Kocmana z ISP Aliance příprava projektu trvá nějaký čas a do konce lhůty ještě dost času zbývá. Na druhou stranu odborné asociace dlouho upozorňují, že podmínky pro dotaci jsou nejasné, intervenční oblasti špatné a že žadatelé nemají právní jistotu, že dotaci nakonec dostanou. „Některé firmy si stěžují u Evropské komise, která může čerpání zastavit. Tato situace může potenciální žadatele vést k tomu, že radši žádost nepodají,“ dodal.

BRAND24

Zájemci mohou prostředky použít pro výstavbu vysokorychlostních internetových přípojek v oblastech, které dosud nejsou pokryté, protože se to komerčně nevyplatí. Celkem jde o 80 oblastí, ve kterých je přes 166 tisíc bytů bez připojení.

Přečtěte si také:

Rychlejší internet, ale také nákup nových televizí. Prezident podepsal novelu pro přechod na DVB-T2

Budete potřebovat novou televizi? Senát schválil druhou digitalizaci. Vyjde na pět miliard

Aukce kmitočtů vynesla přes miliardu, T-Mobile odstoupil kvůli vysoké ceně


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).