Menu Zavřít

O domu rozhodne až Kalouskův úřad

23. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Hybernská 998

BRAND24

Česká konsolidační agentura (ČKA) vyhrála soudní při s pražským magistrátem. ČKA zastupovala Českou republiku ve sporu s hlavním městem o dům č. p. 998 na lukrativním místě v Hybernské ulici v Praze 1. Hlavní město se žalobou z roku 2005 domáhalo určení, že je vlastníkem objektu na základě zákona o přechodu některých věcí z majetku České republiky do vlastnictví obcí.
Obvodní soud pro Prahu 1 žalobu v září 2006 v plném rozsahu zamítl. Městský soud v Praze nyní tento rozsudek potvrdil. Odvolací soud v ústním odůvodnění uvedl, že se zcela ztotožnil s právním názorem ČKA, že na Prahu vlastnické právo k uvedenému objektu nepřešlo. Konsolidační agentuře byla přiznána i náhrada všech soudních nákladů v obou stupních.
Právo hospodaření s danou nemovitostí na ČKA přešlo podle usnesení vlády, které se týkalo dislokace ministerstva vnitra. V prosinci 2004 již byla připravena dobrovolná dražba tohoto objektu, kterou měla organizovat Aukční síň Naxos. Vyvolávací cena objektu? Tehdy byla stanovena na 333 milionů korun. Realitní odborníci předpokládali, že by kupec mohl za objekt zaplatit až 400 milionů. Spekulovalo se, že by po rekonstrukci objekt sloužil jako hotel, ale dražbu nakonec zmařil magistrát svou žalobou. O budoucím využití nebo prodeji domu v Hybernské už bude rozhodovat ministerstvo financí jako nástupnický orgán ČKA.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).