Menu Zavřít

Nvidia porazila Intel. Izraelský Mellanox koupí za 6,8 miliardy dolarů

11. 3. 2019
Autor: Profimedia.cz

Americký výrobce grafických čipů Nvidia převezme za 6,8 miliardy dolarů (155,2 miliardy korun) izraelskou firmu Mellanox Technologies. Pro Nvidii, která se snaží posílit své podnikání v oblasti datových center a snížit závislost na herním sektoru, je to dosud největší akvizice, napsal list Financial Times. O Mellanox měl zájem také Intel.

Nvidia nabízí za jednu akcii společnosti Mellanox 125 dolarů. Ve srovnání s páteční závěrečnou cenou na burze to představuje prémii 14 procent. Akcie Mellanoxu před začátkem dnešního obchodování přidávaly skoro devět procent, zatímco akcie Nvidie byly vyšší o více než jedno procento.

Ke klientům nově vytvořené společnosti budou patřit všichni přední poskytovatelé datových služeb. Její zařízení budou pracovat v polovině z 500 hlavních superpočítačů ve světě.

Nvidia podle nedělní zprávy izraelského finančního serveru Calcalist porazila domácího konkurenta Intel, který za Mellanox nabídl šest miliard dolarů. Výhoda Nvidie spočívá v tom, že bude mít větší šanci získat schválení regulačních úřadů v USA a v Číně, protože Intel a Mellanox mají kontrolu nad trhem komunikačních sítí InfiniBand. Ty jsou síťovým komunikačním standardem běžně používaným v superpočítačích.

BRAND24

Mellanox, který působí v Izraeli i v USA, vyrábí čipy a další hardware pro servery v datových centrech pro cloudové služby. Loni měl tržby 1,1 miliardy dolarů, zatímco příjmy Nvidie loni dosáhly 11,7 miliardy. Sekce datových center se na nich podílela asi třetinou.

Dále čtěte:

Trh selhává, technologie bude třeba regulovat, tvrdí šéf Applu

Apple kupuje část evropského dodavatele čipů Dialog. Zajistí si inženýry i pantenty

Slabá poptávka po paměťových čipech. Zisk Samsungu klesl téměř o třetinu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).