Menu Zavřít

Novým prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu bude Prouza

11. 9. 2018
Autor: Petr Horník / Právo / Profimedia

Novým prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu se od října stane bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD). Střídá Martu Novákovou, která na funkci rezignovala poté, co byla koncem června jmenována ministryní průmyslu a obchodu za hnutí ANO.

„Jako nový prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu chci prosazovat, aby stát vytvářel co nejlepší podmínky pro rozvoj těchto sektorů, abychom společně hledali cesty k modernizaci české ekonomiky a uměli těžit z toho, že jsme součástí velkého evropského trhu,“ uvedl Prouza, který se funkce ujme 1. října.

Dodal, že chce navázat na Martu Novákovou v práci, která má za cíl zlepšovat české podnikatelské prostředí, snižovat administrativní zátěž podnikatelů a posilovat význam obchodu a služeb.

Ekonom Prouza působil v letech 2004 až 2006 jako náměstek ministra financí. V letech 2014 až 2017 byl státním tajemníkem pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR a zároveň v letech 2016 až 2017 koordinátorem digitální agendy ČR. Do svého jmenování státním tajemníkem působil ve Světové bance, do října 2012 v Praze jako expert pro finanční služby, později jako seniorní expert ve Washingtonu. Prouza je také zakladatelem webu Peníze.cz.


Ilona Švihlíková: Můžeme si dovolit recesi? Centrální banky jsou bez střeliva

ilustrační foto


„Vnímám jej jako silnou osobnost s ekonomickým vzděláním, se znalostí podnikatelského prostředí, ale také se zkušenostmi z působení ve státní správě. Oceňuji jeho proevropské hodnoty a snahu o podporu liberalizovaného fungování trhu,“ uvedla jeho předchůdkyně Nováková.

BRAND24

Svaz obchodu zastupuje přes 6000 podnikatelů, kteří vytvářejí až půl milionu pracovních míst. Prezidenta či prezidentku volí na čtyřleté funkční období představenstvo. Svaz byl založen v roce 1990 a představuje druhý největší zaměstnavatelský svaz v zemi. Je nezávislým a dobrovolným sdružením asociací, aliancí, družstev a firem podnikajících v malo- a velkoobchodě a gastronomických a ubytovacích službách.

Tomáš Prouza (45)
• V letech 2004 až 2007 byl náměstkem ministra financí pro finanční služby, Evropskou unii a mezinárodní vztahy. Na ministerstvo ho přivedl tehdejší ministr Bohuslav Sobotka. Ve své funkci se Prouza zapsal především jako bojovník za transparentnější cenovou politiku bank a větší práva spotřebitelů, úpravami legislativy podpořil rozvoj kolektivního investování v Česku.
- Prouza byl za zahájení koordinace příprav České republiky na přijetí eura občas označovaný „pan euro“. V letech 2008 až 2010 se podílel na přípravě televizního pořadu České televize Krotitelé dluhů.
- V únoru 2015 vstoupil do ČSSD. Spekulovalo se o něm jako o volebním manažerovi strany pro letošní podzimní volby do Poslanecké sněmovny. Vedením předvolební kampaně ČSSD byl však pověřen poslanec a starosta Náchoda Jan Birke.
- V listopadu 2016 obdržel za práci ve prospěch evropské integrace nejvyšší francouzské státní vyznamenání Řád čestné legie.
- Deník Dnes předloni poukázal na to, že Prouza musí mít od 1. ledna 2016, kdy se na jeho post začal vztahovat služební zákon, bezpečnostní prověrku na stupeň „důvěrné“. Prouza článek označil za lživý. Deník se podle něj zapojil do předvolební kampaně hnutí ANO proti ČSSD. Podle Strakovy akademie Prouza splňuje všechna zákonem daná kritéria pro výkon své funkce, včetně postupu ve věci bezpečnostní prověrky. Mluvčí kabinetu Martin Ayrer k tomu v prosinci 2016 uvedl, že Prouza prochází „standardním bezpečnostním řízením“ Národního bezpečnostního úřadu. Krátce před oznámením odchodu do soukromé sféry Prouza žádost o udělení prověrky stáhl.
- Začátkem loňského roku se jeho jméno objevilo v souvislosti s hledáním nového kandidáta na ministra průmyslu a obchodu. Hrad ale jeho případnou nominaci kritizoval a Sobotka na ní netrval.

Čtěte také:

Exnáměstkyně Kovačovská povede plynárenský svaz

Kletba turistického úspěchu. Rok 2017 cestovnímu ruchu přál. A bude hůř

Turisté, z Prahy ven, velí ministerstvo


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).